Mi lesz ebből? Kezd felforrni a hangulat, miután nem hajlandó béremelést adni az egyik legnagyobb gyár Győrben

Egyszeri bónuszt azonban fizettek.

Hetek óta zajlanak a bértárgyalások a győri Audiban, megegyezés viszont egyelőre nincs. A kedden Győrben tartott éves sajtótájékoztatójukon így csak a termelési adatokról számoltak be a vállalatnál.

A bértárgyalásról csak annyit árultak el a telex.hu kérdésére, hogy határidőig lezárják azokat. A Volkswagen-konszernen belül azonban komoly versenyben vannak a többi telephellyel, és nem szeretnék kockáztatni a versenyképességüket.

Amit ugye az alacsonyan tartott bérekkel érnek el.

Az autóipari vállalat beszállítóinak is igazodniuk kell az audis béremelésekhez, ha nem akarják elveszíteni a dolgozóikat. A munkaerőhiányt, illetve az osztrák elszívóerőt a nyugati határszélen alapvetésnek tekinthetjük.

Szakszervezeti vezetőket tartóztattak le tavaly

A megegyezést valószínűleg a novemberi letartóztatás sem segítette.

Ahogy arról beszámoltunk, rendőrök jelentek meg az Audi Hungária Független Szakszervezet (AFHSZ) értekezletén novemberben, és teljes döbbenetet okozva bilincsben vittek el onnan két elnökségi tagot.

Bár nem mondja ki szó szerint, de bizonyára ennek az ügynek a részleteiről szól a Győr-Moson-Sopron (Vár)megyei Főügyészség közleménye, amelyet. Eszerint

letartóztatásra tettek indítványt

egy autóipari cég érdekképviseleti szervének két elnökségi tagjával szemben a különösen jelentős értékre folytatólagosan elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban.

A megalapozott gyanú szerint az egyik elnökségi tag 2019-ben létrehozott cége két év alatt

536.892.500 forint értékben állított ki fiktív számlákat

az érdekképviseleti szerv felé, amelyek mögött valós tevékenység nem húzódott. A számlák ellenértékének kifizetését az érdekképviselet részéről minden esetben maga a terhelt teljesítette a saját ügyvezetése alatt álló cég felé.

A cég idén nem enged

Mostanra több fordulón túl vannak a felek, két szám pedig tökéletesen mutatja a tárgyalások megrekedését:

Az Audi első ajánlata 5,3 százalékos béremelés volt, a legutolsó pedig pontosan ugyanennyi.

A szakszervezet 12 százalékkal indított, jelenleg 9,5 százalékot ajánl, de még ez is csaknem a duplája annak, amit a vállalat hajlandó lenne fizetni.

Vannak még egyéb követelések és számok, de a meghatározó mégiscsak az alapbérre vonatkozó százalékos adat. Áprilisig pedig elvileg meg kellene állapodni.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy tavaly 17 százalékos emelést harcolt ki az AHFSZ, igaz, az egekbe szökő infláció mellett. Ha hasonló mértékű célok nem is lehetettek 2024-ben.

Az 5 százalékkal szembesülő dolgozók keserűen reagálnak a folyamatosan frissülő szakszervezeti hírlevelekre a portál értesülései szerint.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek