A cigányok listázásától O. Gáspár melegezésén át a hazaárulózásig — Egy zabolázatlan elme lebizarrabb villanásai

Az „integratívnak” kikiáltott jelölt folyamatosan feszültséget szít és rombol.

Az előválasztás második fordulójáig jutott jobboldali jelölt, Márki-Zay Péter egyre több olyan nyilatkozatot tesz, ami miatt később magyarázkodásra kényszerül.

Tóta W. Árpád publicista csütörtöki posztjában úgy fogalmazott vele kapcsolatban:

„Hiányzik az arányérzék, a tapasztalat és taktikai képesség, mintha a szavak helyiértékét sem fogná még fel. Ezek mind életveszélyesek egy éles kampányban. Facebook-kommenteket böngészget személyesen, mint egy kezdő nárcisztikus influencer, és lélegzetvétel nélkül csapkod, ha idegállapotba jön vagy fáradt. Kelleni fog mellé, mögé a csapat és a segítség, a hideg borogatás.”

A jobboldali miniszterelnök-jelölt akkor lépett át egy határt, amikor lehazaárulózta azokat, akik Karácsony Gergely visszalépése után most Dobrev Klárát támogatják.

Noha egészen addig sem a DK, sem Dobrev Klára nem reagált arra, hogy Márki-Zay napok óta gyakorlatilag ellenük, nem pedig a Fidesz ellen kampányol, ezt már nem tűrték szó nélkül.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője kikérte magának a hazaárulózást, és bocsánatkérést követelt, Dobrev Klára pedig Facebook-oldalán közölte: Márki-Zay átlépett egy határt, amit eddig senki az ellenzékből, ezt a gyűlöletkampányt pedig már jól ismerjük a Fidesztől. Márki-Zay ugyan hivatalosan azóta sem, de egy fórumon később bocsánatot kért a kijelentésért, és fáradtságra hivatkozott.

Dobrev Klára az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta:

Ő nem tudna olyan fáradt lenni, hogy bárkit is lehazaárulózzon.

Ez azonban csupán egy volt Márki-Zay Péter vitatható kijelentései közül, amelyekből most témakörökre bontva közlünk egy válogatást.

A cigánysággal kapcsolatban az 1 Magyarország kezdeményezés roma civilekkel folytatott vitáján, szeptember 17-én úgy fogalmazott:

„Még a cigányokat sem érdekli a cigányság sorsa.”

Ugyanezen a vitán mondta azt is az azóta már elhíresült mondatot:

„Abszolút nem ördögtől való lenne statisztikát vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány”.

Ugyanitt elhangzott egy anekdota is, amely lényegében sűrítve összefoglalja az egész beszélgetést. Eszerint 2010-ben, amikor a jobbikosok megpróbálták meggyőzni az ő színeikben való politizálásról, Márki-Zay elmondása szerint azért nem lépett be a szélsőjobboldali pártba, mert ő „szereti a cigányokat”. Mire amazok ellenérvként azt hozták fel, hogy „a cigányok 90 százaléka a bűnöző”.

Ezt Márki-Zay azzal a felkiáltással szerelte le:

„Tudod mit, legyen inkább 99 százalék! A maradék 1 százalékkal sem teheted meg, hogy a bőrszíne miatt diszkriminálod”.

Elhíresültek Márki-Zay gyereknevelésről alkotott elképzelései is. Először a 2019-ben a Radio Color hódmezővásárhelyi városi internetes rádió családi magazinműsorában szabadult el, amikor hosszan részletezte a testi fenyítés szükségességét. Itt többek közt azt mondta:

„Tehát, az nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én

a testi fenyítésnek is szükségét érzem,

ez persze, ahogy a gyermekek nőnek, teljesen kikopik.”

Ugyanebben az adásban:

„nagyon szigorúan szabályozva van az, hogy a gyermeket semmilyen külsérelmi nyom nem érheti, nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel, stb. Tehát nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogy hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket. (..) Ezt be is tartatják.”

Azt hozzátette, hogy ugyan nem ököllel verésről beszél, de

„arról szó van igen, hogy egy adott esetben az ember például az utcán egy kézszorítással is jelzi a gyereknek, ha valami nem oké, ha valami nem elfogadható. És nem érdekli, ha sír, sőt.”

Emiatt a kijelentés miatt később magyarázkodásra szorult, akkor azt mondta, hogy a testi fenyítés alatt nem a verést érti, de

„senki nem lett amiatt traumatizált felnőtt, mert az édesanyja ráütött egyet a fenekére, amiért kiszaladt egy autó elé az útra, a kistestvérét püföli a játszótéren, vagy vendégségben eltörte a házigazda kedvenc vázáját.”

A nőkről alkotott elképzeléseit több alkalommal is nyilvánvalóvá tette, amikor Dobrev Kláráról beszélt, például az ATV Egyenes Beszéd című műsorában október 5-én:

„rendkívül büszke vagyok arra, hogy

női mivolta létére

Magyarországon ebben a versenyben ő volt a legsikeresebb politikus, én azt gondolom, hogy ez egy fantasztikus eredmény”.

Az is emlékezetes volt, amikor egy korábbi Fideszre tett megjegyzése után („Hogyha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, akkor valószínűleg egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni.”) kapott egy kitöltött keresztrejtvényt valakitől, az ismeretlen feladóval kapcsolatban pedig úgy fogalmazott:

„Fantasztikus, ez a szegény asszony, lehet, hogy asszony, nem tudom, a helyesírása alapján gondolom csak”.

Az LMBTQ-közösséggel kapcsolatosan is volt néhány meglehetősen aggályos kinyilatkoztatása, emlékezetes például, amikor Youtube-ra feltöltött videójában (amelynek már a címe is az: Kit érdekel az apján kívül, hogy Orbán Gáspár meleg?) azt mondta:

„Orbán Gáspárnak a sze×uális orientációjához természetesen senkinek semmi köze, ezt én fenntartom. A kérdés nem azért merül fel, mert ő a melegházasságról írt szakdolgozatot, nem azért, mert látták vagy nem látták lányokkal, nem azért, mert közel harmincéves korára még nem nősült meg, hanem inkább azért, mert az apja folyamatosan olyan szakmákra kényszerítheti (…), ami tipikusan nem egy hasonló kaliberű fiatalembernek az álompályája. (…) Ha felmerül az, hogy Orbán Gáspár meleg vagy nem meleg, annak nem attól van jelentősége, hogy mi szeretnénk-e, ha mondjuk meleg; ellenkezőleg. Bennünket egyvalami aggaszt: hogy a saját apja elfogadja-e.”

Juhász Péternek adott interjújában a Pride-ról azt mondta:

„nem járok Pride-ra…aminek a rossz hírnevét az okozza, hogy kimondottan botránykeltési szándékkal volt” .

De a Fideszes politikusokat sem kímélte ugyanebben az interjúban:

„Mindenki tudja, hogy a Fideszben van a legtöbb meleg”,

és Orbán Gáspárral kapcsolatban Szájer Józsefről:

„A miniszter nem írt melegházasságból szakdolgozatot, és nem tett közzé hirdetést, hogy izmos fiatal fiúkat keresünk Jézus Krisztus menyasszonyának”.

De legalább nem árulja el, ki az a sok meleg a Fideszben:

„Éppen ezért, bár tudom, kik a melegek, tudom, ki a fiúbarátja az egyiknek, például, a kormányban, az egyik legfontosabb miniszternek a fiúbarátjának a nevét is ismerem, én nem fogom ezt nyilvánosságra hozni”.

Szintén rengeteg vitatható kijelentése volt a saját fideszességéről is, ezt például a Szeged.hu-nak nyilatkozta még 2019 októberében:

„Nálam többet ellenzéki politikusként a Fideszt nem dicsérte senki. Nem véletlenül szoktak áruló vagy renegát fideszesnek nevezni, bár soha nem voltam Fidesz-tag.

Baló György, Isten nyugosztalja, faggatott egyszer a műsorában, hogy melyik párt áll hozzám legközelebb, és amikor jobban belegondoltam azt mondtam: még mindig a Fidesz áll hozzám a legközelebb, ugyanis nem én változtam, hanem a Fidesz.

Orbán Viktor 2009-ig csak szidta Putyint és Európa-párti volt, azt ígérte, hogy leszámolnak a korrupcióval, elszámoltatják a korábbi kormányokat, nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat. Azt vallotta, a cigányság felemelkedéshez vezető út a munkán és a tanuláson keresztül vezet.

Ezt az Orbán Viktort tekintem máig irányadónak, én ezt a vonalat érzem sajátomnak azóta is.

Ha politikai ellenfeleink valami jót tettek, azt el kell ismerni és tovább kell vinni. Hódmezővásárhelyen is a fideszes elődeim korábbi, beváltatlan ígéreteit valósítottuk meg jelentős részben”.

Ezt pedig Kálmán Olga Szeretemország című beszélgetőkötetében:

„2002-ben például mindenkit próbáltam meggyőzni a környezetemben, hogy a Fideszre szavazzon. Viseltem a kokárdát hetekig, úgy, ahogyan azt Orbán Viktor kérte a szimpatizánsaitól a 2002-es választási kampányban.

A legelhivatottabb fideszes voltam.

És katasztrófaként éltem meg, hogy az orbán-kormány nem nyerte meg a 2002-es választást”.

Ennek ellenére többször támadta az összefogott ellenzéket azzal, hogy beépült fideszesek vannak köztük, például a Karácsony Gergely visszalépését bejelentő sajtótájékoztatón:

„Mindig elmondtam, hogy sok áruló van, sok áruló van az ellenzéki politikusok között, az ellenzéki pártokban, de Karácsony Gergelyt soha nem tartottam annak”.

Illetve Dobrev Klárát, a DK-t és a szavazóit több alkalommal vádolta azzal, hogy valójában a Fidesz érdekeit szolgálják:

„Orbán Viktor egyetlen reménye a mai naptól fogva az, hogy Dobrev Klára megnyeri ezt az előválasztást. Orbán Viktornak csak akkor van esélye hatalomban maradni, ha Dobrev Klára lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje”

— mondta a sajtótájékoztatón.

Ugyanitt kérdésre válaszolva (amelynek lényege, hogy ha most azt mondják, ha a szavazók Dobrev Klárára szavaznak, akkor Orbánra szavaznak, de ha Dobrev nyer, akkor mégis beállnak mögé, akkor hogyan fogják a választók hitelesnek tekinteni őket):

„Igen, lesznek olyanok, akik azért szavaznak Dobrev Klárára, mert

Orbán Viktorra szavaznak, ezt mondtam.

Azt is elmondtam, hogy minden rendelkezésünkre álló adat és a Fidesznek a kitartó kampányolása is azt mutatja, hogy Dobrev Klára valóban a lottóötös lesz Orbán Viktornak, de természetesen a küzdelmet a korrupció ellen, a küzdelmet Magyarország felszabadítása érdekében nem hagyjuk abba”.

 

Valódi Hírek