Teljes a káosz a harmadik oltás körül: Vaktában rendelik a vakcinákat a háziorvosok

Hat nappal a harmadik oltási kör kezdete előtt még homály fedi a legalapvetőbb információkat.

Hétfő este, azaz hat nappal kezdés előtt a kormány egyelőre nem tájékoztatta sem a lakosságot, sem a háziorvosokat arról, hogyan fog zajlani a harmadik oltási kör. Így például nem ismert, hogy ki, hol és milyen vakcináért jelentkezhet. A Népszava értesülései szerint

több orvosnak viszont már azelőtt rendelnie kellett vakcinát, hogy tudta volna, kinek és mi alapján kell választania.

Illetve információik szerint a betegek majd az elektronikus szolgáltatási tér (EESZT) időpont foglaló rendszerén keresztül jelentkezhetnek az oltásért, ám erről egyelőre semmilyen tájékoztató nem jelent meg.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) hétfő este egy rövid közleményben mindössze arról tájékoztatott, hogy egy szakmai grémium már kidolgozta a harmadik oltási kör eljárásrendjét, azt elküldtek az operatív törzsnek, és még a kormány elé kell terjeszteni.

Azt ugyanakkor nem közölték, hogy pontosan mi is áll az oltási rendben, illetve miért a kormány dönt egy szakmai protokollról.

Megírtuk, hogy Orbán Viktor két héttel ezelőtt, július 16-án a szokásos Kossuth rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy augusztus 1-től a kormány lehetővé teszi a harmadik oltás beadatását a koronavírus ellen.

A harmadik oltással kapcsolatban Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter arról beszélt, hogy nyilvánvalóan meg kell majd adni az oltásra vonatkozó irányelveket és többféle elképzelés van, így például az egyik elképzelés szerint mindenkit az eredeti vakcinával kellene beoltani.

Kásler szerint a szakirodalom a vegyes oltást ajánlja,

tehát ha valaki például nRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy a magyar orvosoknak kiküldött iránymutatást is ez utóbbit fogja javasolni.

Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerint azonban elmondta, mivel a klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, ezért jelenleg nem támogatják az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Míg Karikó Katalin, az mRNS-technológiájú vakcinák kifejlesztésében kulcsszerepet játszó világhírű magyar tudós úgy vélekedett, hogy

“az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie, de az mRNS-t tartalmazó vakcinát, mint a Pfizert vagy a Modernát akárhányszor be lehet adni akármilyen előző vakcina után”.

(Népszava nyomán)