Kásler Miklós bemondta a harmadik oltás részleteit — Pfizert kaphatnak azok, akiket kínaival oltottak? (+videó)

A miniszter szerint a szakirodalom a vegyes oltást ajánlja.

A Járványügyi szempontokat illetve a nemzetközi példákat, így elsősorban a franciát vizsgálta meg a kormány, amikor döntött arról, hogy kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást az egészségügyi dolgozók számára – mondta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere a Hír Tv műsorában pénteken.

A miniszter közölte, a kötelező oltás nemcsak a betegekkel foglalkozókra, hanem a háttérszemélyzetre is vonatkozik majd. Amennyiben valakinek egészségügyi okból nem lehet beadni a harmadik oltást,

az csak olyan beosztásban folytathatja a munkát, ahol nem találkozik betegekkel.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy háziorvosi javaslatra 4 hónapnál kevesebb idő elteltével is be lehet adatni a harmadik adagot, és

az orvosokra bízzák, melyik vakcinatípust alkalmazzák harmadikként a pácienseknél.

Orbán bejelentését Kásler Miklós is megismételte, hozzátéve, hogy nyilvánvalóan meg kell majd adni az oltásra vonatkozó irányelveket és többféle elképzelés van, így például az egyik elképzelés szerint mindenkit az eredeti vakcinával kellene beoltani.

Kásler szerint a szakirodalom a vegyes oltást ajánlja,

tehát ha valaki például nRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy a magyar orvosoknak kiküldött iránymutatást is ez utóbbit fogja javasolni.

A WHO ugyanakkor csütörtökön „rendkívüli óvatosságra” intette tagállamait a harmadik dózis beadásával kapcsolatban.

Didier Houssin, a WHO Covid–19-cel foglalkozó vészhelyzeti bizottságának vezetője ugyanis arról beszélt „a tudományos adatok jelenleg nem igazolják egy harmadik, megerősítő dózis beadásának szükségességét,

A negyedik hullámmal kapcsolatban Kásler Miklós arról beszélt, hogy azt nem az eddig ismert vírus, hanem a delta variáns okozza. Szerinte a magyar egészségügy fel van készülve az újabb hullámra, de az már egyéni felelősség, hogy milyen súlyos lesz, és mekkora terhet ró az ellátórendszerre.

A teljes interjút itt tudod visszanézni:

Valódi Hírek