Megszólalt a Pfizer: Ezt gondolják arról, hogy Kásler Miklós kombinálná a vakcinákat a harmadik oltásnál

Nem támogatják a vakcinák kombinálását és felcserélését.

Beszámoltunk róla, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken a Hír TV műsorában beszélt arról, hogy noha döntés a háziorvosoké, a tárca minden esetben a vakcinák variálását támogatja.

A miniszter szerint ugyanis a szakirodalom a vegyes oltást ajánlja, tehát ha valaki például nRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki.

Kérdésre válaszolva Kásler Miklós azt mondta, hogy a magyar orvosoknak kiküldött iránymutatást is ez utóbbit fogja javasolni.

A harmadik oltás esetleges kombinálásával kapcsolatban a Pfizer azonban egyelőre óvatos, mivel a klinikai vizsgálatok jelenleg is folyamatban vannak. Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Népszavának adott nyilatkozatában úgy fogalmazott:

„Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását”.

A döntést Vereckei azzal magyarázta, hogy a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét.

„Bár az egyes vakcinák kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek”

– mondta Vereckei.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek