Rendkívüli: Megbüntették a kegyetlen Orbán-kormányt egy haláleset miatt

Az állami fenntartású intézményben nyílt sebbel a homlokán, ágyhoz kötözve tartották a lesoványodott bentlakót. Később meghalt.

10 ezer euróra büntette a magyar államot az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert a Topház nevű, gödi bentlakásos intézményben sérült az élethez való jog, illetve

nem vizsgálták ki megfelelően az egyik lakó halálesetét sem

– számolt be a döntésről a 444. A keresetet a Validity Foundation alapítvány nyújtotta be. Az alapítvány tízezer eurót kapott a peres költségek fedezésére, bár eredetileg több mint 18 ezer eurót szeretett volna.

A későbbi áldozat, T.J. 1973 nyarán született súlyos értelmi fogyatékossággal. 1983-ban került a gödi Topház szociális intézménybe. 2015-ig önállóan járt és evett, bár beszélni nem tudott, tudott kommunikálni az ápolókkal és a többi lakóval.

Az évek során aztán egyre több durva sérülést jegyeztek fel kartonjára:

  • sebek az arcán
  • sebek a fején
  • zúzódások a végtagjain
  • vérömlenyek

2017-es látogatás során a Validity Foundation megfigyelői észlelték, hogy T.J. súlyosan leépült: teljesen lesoványodott, ágyhoz volt kötözve, homlokán egy nyílt seb éktelenkedett, szeme fekete volt, és nem reagált semmire. 2018-ban bekerült a váci kórházba, ahol hirtelen romlott, és csakhamar elhalálozott. A halál oka hivatalosan bakteriális tüdőgyulladás volt.

Az alapítvány 2017 májusában tette közzé jelentését a Topházban uralkodó állapotokról, sokkoló fotókkal illusztrálva a helyzetet. A gödi intézményben közel 200 értelmi és halmozottan fogyatékos gyermek és felnőtt él.

Kegyetlen, embertelen módon bánnak a lakókkal.

A jelentés megjelenése után az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) rendkívüli vizsgálatot rendelt indított, illetve haladéktalanul felfüggesztették az intézmény igazgatóját.

A nem sokkal később kiadott ombudsmani jelentés szerint

„megengedhetetlen mértékben sérülnek” az ellátottak jogai az intézményben.

Megállapította azt is, hogy az intézményben csak részben volt biztosított a szükséges dolgozói létszám és eszközellátottság, hiányzik a tiszta és higiénikus környezet, nincsenek meg azok a mentálhigiénés programok, amelyek támogatnák a lakók korlátozott fizikai és szellemi képességeinek megőrzését.

A szervezet 30 oldalas jelentése és a képek hatalmas botrányt robbantottak ki, amelynek következményeként 2018 júliustól a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át az intézmény üzemeltetését.

Az Orbán-kormány a bíróságon azzal próbálta meg megtámadni az alapítvány keresetét, hogy a Validity Foundation a hivatalos gyám engedélye nélkül nem lett volna jogosult T.J. képviseletére.

A magyar állam azt is vitatta, hogy a Topházban embertelenek vagy életveszélyesek lettek volna a körülmények.

Ezt azzal próbálták bizonyítani, hogy T.J. 35 éven keresztül élt az otthonban, és csak utána halt meg. Illetve, hogy szabadon távozhatott volna, ha tud, illetve a gyámja is elvihette volna.

(fotó: Validity Foundation)

Kapcsolódó:

Újabb vérfagyasztó botrány: A magyar állam tétlenül nézte, hogy éheztetnek és leláncolnak fogyatékos gyermekeket

Orbánék kihúzták a talajt a fogyatékos emberek alól — Az érdekvédők szerint a telet sem élik túl az ellátó családok és intézmények

Valódi Hírek