Karikó Katalin reagált arra, hogy Káslerék kombinálnák a vakcinákat a harmadik oltásnál (+videó)

Pontosított.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken a Hír TV műsorában beszélt arról, hogy noha döntés a háziorvosoké, a tárca minden esetben a vakcinák variálását támogatja.

A miniszter szerint ugyanis a szakirodalom a vegyes oltást ajánlja, tehát ha valaki például nRNS típusú oltóanyagot (Pfizer, Moderna) kapott, akkor harmadiknak vektorvakcinát (AstraZeneca) vagy elölt vírusból készült oltást (Sinopharm) érdemes adni neki.

A kérdéssel kapcsolatban az RTL Híradó megkereste Karikó Katalint, az mRNS-technológiájú vakcinák kifejlesztésében kulcsszerepet játszó világhírű magyar tudóst, aki válaszában azt írta,

„az AstraZenca és a Szputnyik esetében a harmadik oltásnak feltétlen másnak kell lennie,

de az mRNS-t tartalmazó vakcinát, mint a Pfizert vagy a Modernát akárhányszor be lehet adni akármilyen előző vakcina után”.

A harmadik oltás esetleges kombinálásával kapcsolatban a Pfizer ennél is óvatosabban fogalmazott. Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a Népszavának adott nyilatkozatában ugyanis azt mondta:

“Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását”.

A döntést Vereckei azzal magyarázta, hogy a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét.

Az RTL riportját itt nézheted meg:

Valódi Hírek