Módosítják Orbánék a putyini diktatúrát idéző törvényt, amivel tovább akarták vegzálni a civileket

Félmillió forint alatt mégsem kell az adományozó nevét feltüntetni.

„Arról tudok tájékoztatni mindenkit, hogy a Kormány a rendelet módosításával egyértelművé fogja tenni, hogy

az eddigiekhez képest ugyanolyan feltételek mellett lesz biztosított a jövőben is az 500 ezer forint alatti adományok felajánlása,

miközben a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye”

– írta Orbán Balázs miniszter-helyettes, a Miniszterelnökség államtitkára a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben azzal a csütörtökön megjelent kormányrendelettel kapcsolatban, amely szerint megszűnik a névtelen adományozás lehetősége a civil szervezetek számára.

A csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében a civil egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak adományként.

Ezeket az adatokat évente kell majd megküldeniük a kormány részére.

A jelentésben még akkor is neveket kell szerepeltetni, ha cégtől, vagy más szervezettől kapja a civil szervezet az adományt. Ebben az esetben annak a nevét kell odaírni, aki az adományozó mögött áll. A cégeknél pedig a legalább 25 százalékban tulajdonosok neveit kell elküldeni a kormánynak.

Orbán Balázs szerint a kormány célkitűzése a rendelettel, hogy növeljék valamennyi szervezet gazdálkodásának átláthatóságát.

Az államtitkár szerint a július 1-től hatályos szabályozás azt „a közérdekű célt szem előtt tartva született, és az átláthatóság érdekében szűkíti a névtelen támogatások körét, miközben nem célja a más szervezetekre, például a pártalapítványokra, vonatkozó szabályokhoz képest szigorúbb szabályok megalkotása”.

Pénteken 19 civil szervezet adott ki közös közleményt, amelyben tiltakoznak a putyini Oroszország jogszabályáról mintázott rendelet ellen.

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője a pedig elmondta, hogy az Átlátszó ellenáll, az Alkotmánybírósághoz fordul az új rendelet kapcsán, és semmilyen körülmények között sem adják át a kis összegű támogatóik listáját a kormánynak ezután sem.

Valódi Hírek