Víruskutató: Nem kéne tömegrendezvényeket tartani, mert jöhet a negyedik hullám

Azt is kifejtette, hogy ez miért következhet be.

Egyáltalán nem zárható ki, hogy bekövetkezik a negyedik hullám, ezért muszáj beszélnünk róla — írta Kemenesi Gábor víruskutató a Portfolio.hu-n megjelent cikkében.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a vakcinák kövezik ki a járványból kivezető utat, önmagában nem elegendő az oltottság ahhoz, hogy megszűnjön a járvány.

Szerinte a nyári nyitások után a terjedést újra elő fogja segíteni az emberek hamis biztonságérzete, illetve az, hogy emiatt csökkenhet az oltási hajlandóság.

Szerinte így fennmaradnak a terjedési láncok,

„amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik. Ezek egyvelege határozza majd meg a járvány visszatérését, a kórházak terhelődését és ezáltal a mindennapi életünket érintő szükséges korlátozások mértékét is az ősz folyamán”

— fogalmazott.

A kutató úgy véli, fel kell készülni a vírus visszatérésére, egyúttal mindent el kell követni a nyár folyamán, hogy ez ne történjen meg.

Ezért azt tanácsolja:

„hallgassunk a tudományra, éljünk az oltás lehetőségével, és egyelőre még óvatossággal éljük meg a nyarat”.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy mivel a világ nagy részén lassan halad az oltás, ezért új variánsok megjelenésére is számítani kell.

nagyon fontosnak tartja az óvatosságot, a határokon túlnyúló végrehajtói szemléletet és a diagnosztikai, járványügyi, kórházi kapacitások hosszú távú növelését. A járvány miatti lezárások nyomán bajba jutott ágazatokat szerinte óvatosan és jól átgondoltan kell újranyitni,

a többezer fős tömegrendezvényeket pedig mindenképpen hanyagolná.

 

Valódi Hírek