Kiakadt a szlovák államfő azon, hogy kétmillió adag Szputnyik V-t vettek Oroszországtól

Nem fogja népszerűsíteni a tömeges alkalmazást.

Nemtetszését fejezte ki Zuzana Caputová szlovák államfő azzal kapcsolatban, hogy Szlovákia nemrég kétmillió adag Szputnyik V koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt.

Az államfő kedd este tárgyalt Zuzana Batovával, a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) vezetőjével, és a megbeszélés után azt mondta: az orosz vakcina alkalmazása nem bátorság megnyilvánulása vagy diplomáciai siker.

„Ezt inkább úgy lehet felfogni, mint lemondást az egészségügyben elfogadott szabályokról, amelyek szavatolják a biztonság legmagasabb követelményeinek betartását a polgárok számára”

– idézte a szlovák média Caputovát.

Leszögezte, nem fogja népszerűsíteni az orosz vakcina tömeges alkalmazását, hiszen azt még nem fogadta el az Európai Gyógyszerügynökség, de tiszteletben fogja tartani azoknak a polgároknak az akaratát, akik a Szputnyik V mellett döntenek.

„Hetek óta azt halljuk, hogy amikor vakcinákról van szó, nem szabad geopolitikai játszmákba bocsátkozni, majd amikor a Szputnyik V vakcina megérkezik Szlovákiába, pazar fogadtatásban van része” –mondta Caputova, utalva ezzel arra, hogy Igor Matovic miniszterelnök személyesen fogadta a kassai reptéren az első orosz vakcinaszállítmányt, holott a nyugati vakcináknál nem tett ilyet.

A SÚKL vezetője az államfővel történt egyeztetés után arról beszélt, a náluk még nem regisztrált és nem tesztelt Szputnyik V használata számos kockázattal járhat, és a SÚKL még nem kapta meg azokat az anyagokat, amelyek szükségesek az oltás minőségének és biztonságosságának megismeréséhez. Szerinte ez példátlan helyzet a SÚKL történetében.

A négypárti szlovák kormánykoalícióban feszültséget gerjesztett az, hogy Matovic gyakorlatilag a koalíciós partnerek tudta nélkül állapodott meg az orosz illetékesekkel a Szputnyik V megvásárlásáról.

(24.hu/mti nyomán)

 

Valódi Hírek