Kövér Lászlóék örömmámorban törtek ki: Most az egyszer sikerült jó lóra tenniük

Orbán haverja nyerte a második fordulót. Kövér László máris ünnepel.

Peter Pellegreni nyerte a szlovák elnökválasztást

A választók 53,12 százaléka szavazott a szociálpopulista Robert Fico vezette Smer–Hlas–SNS-kormány által jelölt Peter Pellegrinire. Ivan Korcok a szavazatok 46,87 százalékát szerezte meg. Ugyan az utóbbi években sorra buktak el Orbán Viktor szövetségesei a környező országokban, a régi–új miniszterelnök, Robert Fico mellett a köztársaságielnök-választáson ismét jó lóra tettek Orbánék. A Ficóval egy brancsba tartozó Pellegrini mellett kardoskodtak.

Kövér László házelnök már gratulált is Peter Pellegrininek a szlovák államfőválasztás második fordulójában elért győzelméhez.

A házelnök az Országgyűlés sajtófőnöke, Szilágyi Zoltán által az MTI-hez vasárnap eljuttatott levelében azt írta,

„a magas részvételi arány mellett elért határozott győzelme erős felhatalmazást jelent, és egyértelműen azt mutatja, hogy

a népe bízik Önben, mint emberben és politikai vezetőben egyaránt”.

A magyarok is támogatták

Kövér a jelenleg a szlovák parlament elnöki tisztségét betöltő politikusnak címzett levelében hozzátette, hogy Magyarország szempontjából nagyra értékelik, hogy

a Szlovákiában élő magyar közösség tagjai is nagy számban támogatták a jelöltet.

Ez tükrözi az Ön kisebbségek iránti tiszteletét és elkötelezettségét, amely egy fontos lépés a nemzeteink közötti kapcsolatok megerősítésében

– hangsúlyozta.

Az Országgyűlés házelnöke hisz abban, hogy Peter Pellegrini államfővé választásával új korszakot lehet nyitni a szlovák–magyar kapcsolatokban – örömködött a házelnök. Mint írta:

„a magyarok ezért örömmel várják a következő éveket, amikor a két ország még szorosabbra fűzheti a barátság kötelékeit, és együttműködésével még több lehetőséget teremthet népei gyarapodásáért”.

Kövér az ukrajnai háborúval kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarország és Szlovákia kormánya is elkötelezett a béke mellett. Úgy fogalmazott:

„nagy örömmel fogadjuk, hogy Ön is ezen az állásponton van, és biztos vagyok benne, hogy a köztársasági elnöksége alatt még erősebben hallathatjuk a béke hangját a kontinensünkön”.

Orbánék is „besegítettek”

Beszámoltunk arról, hogy Szlovákiában szombaton tartották az elnökválasztás második fordulóját, ezért kampánycsend volt az országban csütörtök óta. A felvédiki területeken is fogható, magyar „közszolgálati” M1 eközben közel félórás interjút sugárzott Peter Pellegrinivel, a hatalmon lévő Smer és Hlas jelöltjével.

Az interjút pedig folyamatosan ismételték.

A szomszédos országban 420 ezer magyar él, sokan közülük az M1-ről tájékozódnak. Orbánék pedig egyértelműen Robert Fico miniszterelnök koalíciós partnerét, Pellegrinit támogatták. A magyar „közszolgálati” tévé ugyanezt már eljátszotta egyszer. 2023 őszén,

a szlovák parlamenti választások idején Ficóval sugárzott a csatorna alákérdezős interjút.

Valódi Hírek