Kövér László megkergült? Kokit kaphat a karmelitában az elszólása miatt

Kövér László agymenése nem biztos, hogy tetszeni fog Orbán Viktor bagázsának.

A filmmel mindenekelőtt az emberi szabadságot kell megvédeni – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a IV. Pápai Nemzetközi Történelmi Filmfesztivál megnyitóján.

A háborús retorika is előkerült Kövér László felszólalásában

Kövér László beszédében a huszonegyedik századot a vizualitás, a látvány évszázadának nevezte, amelyben a kép, a mozgókép „a legveszélyesebb fegyver”.

Azonban – mint mondta – felmerül a kérdés, hogy a film támadó vagy védekező fegyver, illetve mit kell támadni vagy védeni a „film fegyverével”. Erre a magyarok válasza az, hogy

a filmmel mindenekelőtt az emberi szabadságot kell megvédeni

– hangsúlyozta a házelnök.

Kövér László szerint három oka van annak, hogy Magyarország a legjobb hely egy ilyen fesztiválnak.

  • A magyarok egyáltalán nem hisznek abban, hogy a történelem véget ért. Ellentétben azokkal, akik 1989-ben a világ urainak képzelték magukat, és egy ideológusuk által azt üzenték a nagyvilágnak, hogy a történelem véget ért.
  • A magyar „ezeréves rebellis hajlamú nemzet”, amely az idegen elnyomásnál csak egyvalamit utál jobban:

ha az idegen elnyomók ostobáknak nézik.

  • Mi abban hiszünk, hogy a történelmet a maga érdekében és hasznára senki sem tudja kisajátítani – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

Kövér László kritikáját nyilvánvalóan nem Oroszországnak szánta, de mondatai félreérthetők, így Orbán Viktor is felhúzhatja ezután a szemöldökét. Bizonyára nem fognak örülni a karmelitában, ha Kövér a kétértelmű mondatai eljutnak Putyinhoz.

Kövér László megjegyezte: régebben a magyarok az ilyeneket egyszerűen csak kommunistáknak hívták, de a mai politikailag korrekt világban ezek az emberek már progresszívoknak nevezik magukat.

„Ők nemcsak énekelnek a múlt eltörléséről, hanem döntik a szobrokat, cenzúrázzák a könyveket, és technológiailag uralni akarják a XXI. század teljes nyugati tudatiparát. Benne a filmipart is, azért, hogy akadálytalanul érvényesíthessék a múltat eltörlő ideológiájukat”

– állította a házelnök.

Az Országgyűlés elnöke arra is kitért: a magyarok nem hisznek abban „a hamis technológiai fétisizmusban”, hogy a művészeti alkotásban az emberi lélek kiváltható volna a mesterséges intelligencia algoritmusai által.

Emberi lélek nélkül minden művészet, így a filmművészet is, halott dologgá válik,

ami csak ideológiai indoktrinációs (valamilyen politikai célnak alárendelt – a szerk.) eszközzé silányítja az alkotást – jelentette ki fennkölten Kövér; úgy, hogy a lehető legkevesebben értsék a mondandóját.

Méltatta a várost

Kövér László Pápa városát méltatva arról is beszélt: a település büszke a múltjára, illetve a történelmi kulturális teljesítményére. Pápa mindig lélekszámán és erején felül járult hozzá a magyar és az európai kultúra szabadságához. Ezért is volt jó választás a város a rendezvény helyszínéül – tette hozzá a házelnök.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek