Orbitális balhét csapott a borsodi polgármester, amikor kiderült a stikli: „Hadházy be is kaphatja!”

Kovács Sándor Nyírkarász polgármesterének „visszautasíthatatlan ajánlatot” tett.

Megszüntette a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei rendőrség azt a nyomozást, amely még 2021-ben indult Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő cimborájának közbeszerzési győzelmei kapcsán.

Mi történt?

Az egész ügy a 24.hu oknyomozó cikke nyomán bukott ki, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság (akkor még megyék voltak vármegyék helyett – a szerk.) kezdett nyomozni „versenyt korlátozó megállapodás tilalma közbeszerzési eljárás keretében” indokkal.

Az ügyben korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő tett feljelentést. A tenderek nyertese, Galambosi Csaba GÉ-65 Mérnökiroda Kft. nevű vállalkozása, amelynek fő tevékenységi köre műszaki tanácsadás és mérnöki feladatvégzés.

A Kovács Sándor választókerületéhez tartozó településeken a vállalkozás összesen 13 tenderen nyert, többségében olyanokon, amelyeken egyedüli pályázóként indult a cég. Galambosit egyébként nem csupán barátság fűzi a kormánypárti képviselőhöz, hanem a közelmúltig üzlettársa is volt a politikus nejének. Érdekesség, hogy Kovács felsége és Galambosi közti közös üzleti viszony a 24.hu-s cikk megjelenése után megszűnt.

A politikus a nyomozás kapcsán közölte, neki tiszta a lelkiismerete, nem találja aggályosnak a történteket.

Kapcsolódó: Dagad a botrány: Nyomoz a rendőrség a fideszes képviselő barátjának tenderei miatt, amelyeket a képviselő körzetében nyert el

A 24.hu pénteken arról írt, hogy bár a hatóság megszüntette a nyomozást, az eljárást lezáró határozatba figyelemre méltó állításokat tettek a nyomozók. A rendőség szerint ugyanis

„a közbeszerzési dokumentumokból megállapítást nyert, hogy egy behatárolt földrajzi körzetben elhelyezkedő hét település önkormányzata és az egyesület (a Jót s Jól a Szatmári Kistérségben Egyesület, amit ma is Kovács Sándor felesége vezet – a 24.hu megjegyzése) beruházásaik megvalósítására kevés kivétellel ugyanazon hat gazdasági társaságot választották ki és kérték fel ajánlattételre,

melyek közül kivétel nélkül a többnyire egyedül pályázó GÉ-65 Mérnökiroda Kft. ajánlata került ki győztesként, mely tények egyidejű és együttes fennállása a gazdasági szereplők összehangolt magatartására (utalhat – a 24.hu szerk.), illetve

versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűncselekmény gyanúját keltheti”.

Mit mond Nyírkarász polgármester?

Szalmási József fideszes városvezető a rendőrségen arról vallott, hogy Kovács Sándor a cimborája érdekeit szem előtt tartva manipulálta Nyírkarász egyik közbeszerzését, és

lényegében megzsarolta őt,

hogy az általa kiválasztott cég építhesse a falu termelői piacát.

Ahogy a hatósági dokumentumokban részletezték, a piachoz 50,5 millió forintnyi EU-s támogatást kapott a település. A beruházás döcögősen haladt, Szalmási felvette a kapcsolatot egy olyan vállalkozóval, aki korábban már dolgozott a településnek. Vele megállapodást kötött, ám ekkor közbelépett Kovács Sándor.

A fideszes parlamenti képviselő behívatta magához a nyírkarászi polgármestert. A találkozón jelen volt Galambosi Csaba is. Kovács közölte, hogy a termelői piac kivitelezését a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. fogja elvégezni, ellenkező esetben a település önkormányzat nem fog hozzájutni az időközben infláció okán 78 millió forintra megemelt európai uniós forrás teljes összegéhez – áll a rendőrség határozatában.

A projekt végül megvalósult.

Miért zárták le a nyomozást?

A hatóság azzal indokolta a döntést, hogy bár a feljelentő által vélelmezett bűncselekmény megvalósulását „a foganatosított eljárási cselekmények egy részének eredménye” nem zárja ki, hogy a szóban forgó pályázatok készítésére, a beruházásokat kivitelező vállalkozások kiválasztására, annak folyamatára és a részt vevő személyekre vonatkozóan nem kellően pontosak az adatok.

Ilyen adatokat az eljárás során nem lehetett beszerezni, még a kiterjedt bizonyítás és a leplezett eszköz alkalmazása ellenére sem – mutattak rá.

Hadházy Ákos úgy véli, a nyomozást lezáró határozatban is komoly bizonyítékokat sorakoztattak fel. Ezeknek elegendőnek kellene lenniük ahhoz, hogy Kovács Sándor börtönbe kerüljön.

„Mennyi minden bizonyíték landolhatott akkor valamilyen fiók mélyén… Ezzel együtt azt kell mondanom, minden elismerésem a borsodi rendőröké – de minden megvetésünk sújtsa azokat, akik a bizonyítékok ellenére a nyomozás lezárására utasították őket”

– fogalmazott. Hozzáfűzte, hogy a hatósági határozatot az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) és az Integritás Hatósághoz is eljuttatja.

Szalmási József településvezető szerint

„hiába verklizik itt a 24.hu, úgyse tudnak tenni semmit. Se a rendőrség, se a Hadházy, se Önök”.

Megjegyezte,

„Hadházy be is kaphatja”.

Szalmási szerint a történtek ellenére jó viszonyt ápol Kovács Sándorral. A rendőrségen tett állításairól így nyilatkozott:

„Lehet, piás voltam akkor”.

(Kiemelt képünkön Kovács Sándor látható a parlamentben)

Valódi Hírek