Kiderült, ki nyerte a szlovákiai elnökválasztás második fordulóját

A hivatalos eredményeket várhatóan vasárnap teszik közzé.

Az eredmények százszázalékos feldolgozottsága után kiderült, hogy Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke a leadott voksok 53,12 százalékával, 1 409 255 szavazattal

megnyerte a Szlovákiában szombaton megrendezett elnökválasztás második fordulóját,

aki így legyőzte az első fordulóban győztes Ivan Korčok korábbi külügyminisztert (46,87 százalék, 1 293 709 szavazat). A részvételi arány 61,1 százalékon állt meg, amely a legmagasabbnak számít a szlovák elnökválasztások történetében.

Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a mostani második fordulóba Ivan Korčok a szavazatok 42,5 százalékát megszerezve jutott tovább, Peter Pellegrini, akkor a voksok 37 százalékát kapta. Ivan Korčok elismerte, hogy veszített, és csalódottan állt a nyilvánosság elé.

Az index.hu beszámolójában azt írta, a leendő államfő kijelentette: a kormányt segíteni fogja programja végrehajtásában, ugyanakkor azt ígérte, annak nem lesz kritika nélküli csodálója. Megjegyezték, ezzel Robert Fico kormánya egy szövetségest tudhat az állam élén, ami segítheti, hogy kitűzött céljait teljesítse.

„Megmutatkozott, hogy nemcsak gyűlölet terjesztésével és a szenvedélyek felkorbácsolásával lehet valakiből elnök,

de úgy is lehet győzni, hogy a másikból a háború jelöltjét kreálják”

– jelentette ki, utalva az Orbán-kormány ihlette ellene indított lejárató kampányra.

„Nem leszek kritika nélküli csodálója a kormánynyak.

Megígérhetem önöknek, hogy mindig Szlovákia oldalán fogok állni”

– fogalmazott.

A választás hivatalos végeredményét várhatóan vasárnap teszik közzé. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elegendő a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookon közzétett bejegyzésében gratulált Peter Pellegrininek a szlovák államfőválasztás második fordulójában elért győzelméhez.

„Gratulálunk, Elnök úr!! Újabb megerősítés a szuverenitásvédő és békepárti erőknek!”

– írta Szijjártó közösségi oldalán röviddel éjfél után.

(MTI / Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek