„Nem leszek jogfosztott rabszolga” – Megindult a tömeges felmondási hullám az egészségügyben az új jogviszony miatt

Van, akinek 35 év után telt le az utolsó műszakja.

„Ma volt az utolsó munkanapom. Nem írtam alá. Nem a pénz kevés. Engem személy szerint a másodállás és az ügyeleti díjak sem érintenek.

Azért nem írtam alá, mert elfogadhatatlannak tartom, hogy egy ilyen döntést átgondolatlanul, előzetes egyeztetés, hatástanulmányok, az érintettek és szakértők bevonása nélkül a járvány kellős közepén hoztak meg”

– olvasható abban a bejegyzésben, amelyet egy egészségügyi dolgozó tett közzé a legnagyobb egészségügyi Facebook-csoportban.

Nem ez volt az egyetlen hasonló bejegyzés. Az Országos Mentőszolgálat egyik dolgozója – aki maga sem írta alá az új jogviszonyt – által megosztott képernyőfelvételek tanúsága szerint ugyanis az elmúlt napokban rengetegen tették közzé, hogy

utolsó műszakjukat kezdik a munkahelyükön. Akad olyan, aki 27, más 35 év után intett búcsút az egészségügynek.

Van, aki azzal indokolt: „nem leszek ide-oda tolható bábu, sem munkavállalói jogaitól megfosztott rabszolga”.

Ezt hagytuk veszni, közösen: egészségügyi dolgozók és (leendő) betegek. Mindannyiunk közös szégyene, hogy nem tettünk…

Posted by Zsuzsanna Pongracz on Sunday, 28 February 2021

Korábban mi is több alkalommal beszámoltunk róla, hogy március elsejétől életbe lép az az új egészségügyi szolgálati jogviszony, amely értelmében az orvosok a közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át — ehhez azonban új munkaszerződést kell aláírniuk.

Az új jogviszony habár az orvosok számára magasabb fizetést biztosít az ápolók és mentősök bérén nem változtat, a változás inkább az ezzel járó kötelezettségeket érinti, így például másodállást csak engedéllyel vállalhatnak, hálapénzt nem fogadhatnak el, és bárhova kirendelhetőek.

Ráadásul a bérrendezés következményeként elképesztő szakadék alakul ki az orvosi és a szakdolgozói fizetések között. Az új orvosi bértábla szerint minél képzettebb egy szakdolgozó, annál jobban lemarad a fizetése az orvosokétól.

Az új jogviszonnyal kapcsolatban korábban a Magyar Orvosi Kamara is levélben jelezte Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató úrnak, hogy az elfogadhatatlan számukra.

Míg a Magyar Orvosok Szakszervezete vállalhatatlannak és megalázónak találta az új szerződést, amely szerintük is azzal fenyegetett, hogy az egészségügyi dolgozók egy jelentős része az állami egészségügy elhagyására kényszerül március 1-jétől.

Korábban kiderült, hogy az országban van olyan, Covid-osztály, ahol az ápolónők nyolcvan százaléka kijelentette: nem fogja aláírni az új munkaszerződést, míg egy mentődolgozó nemrég közjegyzőnél nyilatkozott arról, hogy kényszer alatt vállalja a további foglalkoztatást.

Valódi Hírek