Kiakadtak az ápolók: Teljes információhiány, bizonytalanság, és nincs hol reklamálni az új munkaszerződés miatt (+képernyőfotók)

Így lép életbe az új egészségügyi szolgálati jogviszony, már annak, aki aláírja.

A Nyugati Fény is megírta csütörtökön, hogy van olyan Covid-osztály az országban, ahol az ápolók 80 %-a nem fogja aláírni az új egészségügyi törvény szerinti munkaszerződést, így pedig munkaviszonyuk automatikusan megszűnik.

Az üggyel a Demokratikus Koalíció is foglalkozott pénteken: Dr. Komáromi Zoltán azt mondta, ha ez megvalósul, az az egészségügy teljes összeomlásához vezet a járvány harmadik hullámának felfutó szakaszában.

Az új egészségügyi törvény bizonyos pontjai már január elsejétől érvényesek, az orvosok például már megkapják az emelt bért, de az új munkavállalói megállapodások aláírása március elsején kezdődik.

Az orvosokon kívül a többi egészségügyi dolgozóra is vonatkoznak a hátrányos előírások: másodállást csak engedéllyel vállalhatnak, hálapénzt nem fogadhatnak el, és

bárhova kirendelhetőek.

Ráadásul a bérrendezés következményeként elképesztő szakadék alakul ki az orvosi és a szakdolgozói fizetések között. Az új orvosi bértábla szerint minél képzettebb egy szakdolgozó, annál jobban lemarad a fizetése az orvosokétól.

A járványügyi helyzet miatt fel sem mondhatnak.

Sajtóértesülések szerint a szerződést bár 30 nappal az aláírás határideje előtt a dolgozók rendelkezésére kellene bocsátani, azt a munkavállalók nagy része még csak nem is látta, holott február 28-án alá kellene írniuk.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik a szerződést nem kívánják aláírni, létrehoztak egy Facebook-csoportot, amelyben az egyik tag a napokban feltette a kérdést:

Kapott-e már valaki szerződést?

A bejegyzés alá érkezett kommentekből az derül ki, hogy még ugyanannak a kórháznak az alkalmazottai között is nagy a szórás abban a tekintetben, hogy ki milyen információt kapott a szerződésről, vagy hogy kapott-e egyáltalán.

Vannak, akik egyelőre csak egy tervezetet kaptak, de abból semmi lényegeset nem tudtak kiolvasni, a legtöbben azonban egyáltalán nem láttak még semmit a szerződésből, nem tudják, mi áll benne.

Egy hozzászóló azt írja: egy napja lenne átolvasni, hogy mit ír alá, ha otthonról be tudna lépni a kórházi levelezőrendszerbe, de nem tud, viszont azt hallotta, óránként 12 ember mehet majd be aláírni. Ez azt jelenti, hogy

egy szerződés átolvasására, kérdésekre és a nem teljesen világos pontok megvitatására sokaknak mindössze öt perce lesz.

Ugyanebben az intézményben szétküldtek egy emailt, amelyben arra kérik a dolgozókat: aki bármilyen hiányosságot talál a szerződésben, az kézzel egészítse ki, a javításokat pedig majd a kórház elvégzi később, bár ezt február 28-ig (ami az aláírás utolsó pillanata) nem tudják megtenni.

„hát nekünk szerdán kellett volna menni a rektori épületbe eredetileg, és ugye kedden kaptuk volna a tervezeteket. De nem kaptuk meg, és szerdán lehalt a rendszer, nem mentünk, de megkaptuk a tervezeteket, de minden második emberé hibás, erre írtak, hogy nem javítják központilag, hanem majd aláírás után.”

— írja a Semmelweis Egyetemen dolgozó hozzászóló.

Más arra panaszkodik, hogy hiába nem írja alá, ha a vészhelyzetet meghosszabbítják, tovább kell dolgoznia, bár szerződést még mindig nem kapott.

Van, aki csak egy biankó szerződést kapott kézhez, amiből a legfontosabb információk hiányoznak, megint más pedig azt írja: csak az orvosok kaptak tájékoztatást a kórházában, az ápolók nem.

Egy munkavállaló felveti a kérdést, hogy ha ekkora a kavarodás a szerződésekkel, és csak az utolsó pillanatban lehet majd megtudni, ki írja alá és ki nem, akkor

hogyan készülnek majd el a márciusi beosztások?

Egyesekkel közölték, hogy a szerződést nem vihetik haza, helyben, azonnal kell aláírniuk: ez persze azt is jelenti, hogy nem tudják azt ügyvédnek sem megmutatni, sem rendesen áttanulmányozni.

Valaki feltöltött egy részletet, valószínűleg a szerződés tervezetéből:

Ebből az derül ki, hogy az intézményvezetőnek a szolgálati jogviszony kezdetétől 8 nap áll rendelkezésére, hogy a munkavállalót annak feladatairól, juttatásairól, munkaidejéről, felmondási idejéről stb. tájékoztassa.

Ehhez valaki hozzáfűzi:

„nem csak 8 nap, azt követő minden órában, minden nap tehetnek bele változtatásokat alkotmányos jognál fogva, veszélyhelyzetben még szabadabban. Más szakterületeken is ez van nem csak nálunk, ez most így nekünk új és szokatlan még.”

A tanulságos hozzászólásokból nemcsak az derül ki, hogy mekkora a fejetlenség az új egészségügyi törvénnyel és az új munkaszerződéssel kapcsolatban, de az egészségügyi dolgozók elégedetlenségét is jól mutatják:

 

Valódi Hírek