A Magyar Orvosok Szakszervezete tajtékzik: Megalázó és vállalhatatlan az új egészségügyi jogviszony

Félő, hogy az egészségügyi dolgozók nagy része elhagyja az állami egészségügyet.

Az új jogviszony bevezetése azzal fenyeget, hogy az egészségügyi dolgozók egy jelentős része az állami egészségügy elhagyására kényszerül majd 2021. március 1-jétől — írta meg közleményében a Magyar Orvosok Szakszervezete hétfőn.

A közleményben kitérnek a hálapénz eltörlésének témájára is: ezt üdvözli a szakszervezet, ahogyan az orvosok bérrendezését is. Azonban hangsúlyozzák, hogy

mindez megtörténhetett volna az új egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése nélkül is.

Az új jogviszony azzal fenyeget, hogy az egészségügyi dolgozók egy jelentős része az állami egészségügy elhagyására kényszerül majd 2021. március 1-jétől — írták.

A szakszervezet egyúttal aggodalmát és szolidaritását fejezte ki az egészségügyi szakdolgozókkal szemben, akiktől úgy veszik el a közalkalmazotti státusszal járó szerzett jogaikat, hogy azért semmilyen kompenzációt nem kapnak – csak egy ígéretet, hogy a bérük nem csökkenhet a korábbihoz képest.

Hozzáteszik: az is aggályos, hogy a dolgozók nagy része még nem látta a szerződést, így annak áttanulmányozására, aláírására mindössze néhány nap áll majd rendelkezésükre.

Az új szerződéssel kapcsolatban azt írták:

ugyan sok orvos számára valóban alapbér-növekedéssel jár, ugyanakkor az eddig napvilágot látott információk az ügyeleti díjak mértékéről aggasztóak.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság által meghatározott százalékos juttatás a kötelező ügyeletek vonatkozásában (hét közben 70%, szombaton 80%, vasárnap és ünnepnapon 90%), a MOSZ véleménye szerint megalázó.

„Nem tartjuk emberségesnek azt az elvet mely a munkavállalót kötelezi a munkaidején túl ügyeleti munkára, és annak díjazása nem meghaladja, hanem kevesebb, mint a rendes óradíj.”

— írták a közleményben.

Orvosok, egészségügyi dolgozók töltenek éjszakákat, hétvégéket, szentestét és más ünnepnapokat családjuktól távol, vállalnak óriási felelősséget erejükön felül és az anyagi megbecsülése ennek az áldozatnak nem éri el a normál, hétköznapon végzett munkavégzés óradíját.

Ez a szemlélet a 21. század Európájában a MOSZ véleménye szerint vállalhatatlan.

Hozzátették: többször kezdeményeztek már erről párbeszédet a döntéshozókkal, de érdemi tárgyalásra eddig nem került sor.

A MOSZ továbbra is nyitott az egyeztetésekre, és bízik benne, hogy a megalázó helyzet megszüntethető. Ugyanakkor a probléma gyökerének megoldását egyedül egy jó és világos törvényi szabályozás jelentheti, amely valóban méltó az egészségügyi ágazathoz — zárták a közleményt.

Valódi Hírek