Kiakadt a MOK: Márciustól veszélybe kerül a betegellátás, ha nem rendezik az új egészségügyi jogviszonyt

Levelet írtak az országos korházfőigazgatónak.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levélben jelezte Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató úrnak, hogy elfogadhatatlan számukra az ügyeletnek a rendes munkaidőnél alacsonyabb díjazása, ahogy az is, ha az ügyelet a pihenőnap miatt jövedelemvesztéssel jár.

Mint írják, az orvosoktól kapott információk alapján az új szerződések aláírásakor a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt az orvosoknak kevesebb lesz az órabére, mint a rendes munkaidőben, és elfogadhatatlannak tartják, hogy a jogszabályban kötelezően elrendelt, az ügyeletet követő pihenőnap nem fizetett, így jövedelem vesztéssel jár.

A MOK ezért azt kéri az országos kórházfőigazgatótól, hogy

igazságos mértékben emelje meg a minimálisan adható ügyeleti díjakat, illetve hozzon megnyugtató döntést a pihenőidő anyagi elismeréséről.

„Sokak számára ez a kulcskérdés az új jogviszony aláírása tekintetében” – teszi hozzá a MOK.

A Kamara szerint „okkal tartják a kollegák abszurdnak” azt, hogy az ügyeletben, éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon a munkahelyükön töltött idő alatt kevesebb az órabérük, mint a rendes munkaidőben. Ez a legtöbb helyen visszalépést is jelent, azaz a béremelés jövedelemnövelő hatását csökkenti – bizonyos helyeken semmissé teszi.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége, ezért azt kéri Jeneitől, hogy a két említett kérdésben, saját hatáskörében, még az aláírási periódus lezárulása előtt hozzon döntést.

„Ellenkező esetben a hozzánk eljutó hírek és megkeresések alapján a legtöbb helyen már elkészült márciusi beosztások ellehetetlenülnek, az alá nem írók, illetve az önként vállalt túlmunkát nem vállalók száma miatt a folyamatos betegellátás veszélybe fog kerülni”

zárul közleménye, amit dr. Kincses Gyula a Kamara elnöke jegyez.

Mint ismert, az új egészségügyi törvény értelmében az orvosok a közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át március elsejétől. Ehhez azonban új szerződést kell aláírniuk.

Annak ellenére, hogy az új jogviszony magasabb alapfizetést biztosít, az még bizonytalan, hogy mi lesz a különböző szakmák által korábban kialkudott pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. Ráadásul a bérrendezés következményeként elképesztő szakadék alakul ki az orvosi és a szakdolgozói fizetések között.

Emiatt van olyan intenzív Covid-osztály az országban, ahol az ápolónők nyolcvan százaléka kijelentette: nem fogja aláírni az új munkaszerződést.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/23/baj-van-veszelyben-a-baleseti-ellatas-hajdu-bihar-megyeben