„Kukába ezzel a szeméttel!” – Kiakadt a szakorvos Orbán új egészségügyi törvényére

Szerinte az is értelmezhetetlen, mit jelent az emelt szintű készültség a kórházakban.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban beszélt arról, hogy emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban a „drámaian” romló járványhelyzet miatt. A kormányfő emellett bejelentette azt is, hogy az Operatív törzs szigorúbb szabályokon dolgozik a határátlépést tekintve, hiszen – mint mondta – „ha kiengedjük az embereket Afrikába, és hazahozzák az új mutánsokat, akkor kész vagyunk”.

Dr. Kunetz Zsombor a miniszterelnök bejelentéseire nemrég a Facebook-oldalán reagált. Az egészségügyi szakértő azt írta, csak találgat azzal kapcsolatban, mit jelenthet az „emelt szintű készültség a kórházakban”.

„Gondolom, (…) ki fog merülni a zászlófelvonásban, és a beérkező betegek vigyázzállásban és Himnusz éneklésével való fogadásában. Hátha majd ez segíteni fog a betegeken az egészségügyi ellátás helyett, mert orvos, ápolót elüldöznek”

Gondolom, emelt szinten kiosztják majd azokat a lélegeztetőgépeknek csúfolt eszközöket, amelyeket horkolásgátlás céljából otthoni használatra tervezetek” – írta a szakértő.

Hozzátette, „ha esetleg valami komolyat is gondol a miniszterelnök úr”, javasolja

  • az oltás iránti bizalom növelését az uniós szinten is jóváhagyott vakcinák használatával,
  • tesztelést,
  • FFP2-es maszkok biztosítását, és azok kötelezővé tételét a közösségi helyeken, tömegközlekedési eszközökön, boltokban, munkahelyeken, iskolákban órák alatt is.
  • Iskolák online oktatásra való átállását a felső tagozattól.
    tisztességes, átlátható, követhető oltási terv elkészítését
  • Alapvetően igaz, átlátható, nem sumákoló, nem sunyi kommunikáció biztosítását a járványkezelésben is
  • Operett Törzs helyett szakértői kormány megalakítását

„Végül megnyugtató rendezés az egészségügyi dolgozók új jogállási törvényével kapcsolatban, azaz kukába ezzel a szeméttel!”

– tette hozzá Kunetz Zsombor.

Emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban Orbán Viktor, és szigorúbb szabályozást ígér az afrikai ingázókkal…

Posted by Dr. Kunetz Zsombor MBA on Friday, 26 February 2021

Az új egészségügyi törvény értelmében az orvosok a közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba léphetnek át március elsejétől. Ehhez azonban új szerződést kell aláírniuk.

Annak ellenére, hogy az új jogviszony magasabb alapfizetést biztosít, az még bizonytalan, hogy mi lesz a különböző szakmák által korábban kialkudott pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. Ráadásul a bérrendezés következményeként elképesztő szakadék alakul ki az orvosi és a szakdolgozói fizetések között.

Emiatt van olyan intenzív Covid-osztály az országban, ahol az ápolónők nyolcvan százaléka kijelentette: nem fogja aláírni az új munkaszerződést.

A Magyar Orvosi Kamara pedig nemrég felhívást intézett a kormányhoz a törvénnyel kapcsolatban. Szerintük ugyanis, ha nem rendezik az egészségügyi jogviszonyt, márciustól akár az egész magyar betegellátás is veszélybe kerülhet.

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/02/23/baj-van-veszelyben-a-baleseti-ellatas-hajdu-bihar-megyeben

Valódi Hírek