Orbán: Emelt szintű készültség a kórházakban, életbe lépett a vezénylés

Drámaian romlik a helyzet.

Drámaian romlik a helyzet, a kórházakban emelt szintű készültség van — mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Az operatív törzs üléséről érkezve bejelentette, 4668 új fertőzöttet találtak, 123 koronavírusos beteg hunyt el. Kórházban 5027 ember van, közülük 451-en lélegeztetőgépen.

„Ismét életbe lépett a vezénylés. Újra azt a régi készültséget állapotot kell visszahozni, ami áprilisban és novemberben volt.”

— mondta.

A harmadik hullám emelkedő szakaszával kapcsolatban elmondta: csak azzal védekezhetünk, ha minél több vakcinát kötünk le. Szerinte szamárság, hogy nem kötöttek le elég vakcinát, jelenleg 17 millió vakcina van lekötve, de ennek jelentős része nem érkezik.

„Ha nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, akkor nagy bajban lennénk”

— tette hozzá, kiemelve, hogy a jövő héten ő is megkapja a kínai vakcinát.

Elmondta azt a mantrát is, hogy

a baloldali pártok felelőtlenül az oltások ellen kampányolnak.

„A baloldal oltásellenes, folyamatosan álhíreket gyártanak, és bizonytalanságot szítanak. Csak az oltás jelentheti a megmenekülést”

— fogalmazott. Kiemelte, hogy húsvétra minden regisztrált állampolgár megkapja legalább az első oltását: a jelenlegi állás szerint 2,5 millió ember regisztrált eddig.

A szigorításokról elmondta: az egyik szemünk nevet, mert van vakcina, lehet gondolkodni a feloldásról, erről szól a nemzeti konzultáció is, és közben átmenetileg 2-3 hétig erőteljes felfutó szakasz lesz. Ehhez viszont fegyelmezettség kell.

Hozzátette: a határon viszont szigorítani kell, mivel van, aki egzotikus utakért akarja magát oltatni, megjelent az országban az afrikai mutáció, aki oda megy üzleti útra (vagy nyaralni), hazahozza az új mutánsokat, és akkor „kész vagyunk.” — fogalmazott.

Emiatt nagyon szigorú utazási szabályokat dolgoz ki az operatív törzs.

Arról, hogy miért nincs elég oltóanyag, Orbán azt mondta: jól tárgyalt a bizottság, minél olcsóbban próbált vakcinát szerezni, de időt vesztett ezzel, viszont az idő fontosabb, mint az ár.

Hozzátette: ő támogatja az Európai Bizottságot, de közben nem szabad engedni hogy csak „egy lábon álljunk.” Behozunk minden vakcinát, ami biztonságos és hatékony, és a hatóságok is elfogadják.

A miniszterelnöki csúcs ma folytatódik, természetesen a pandémiáról is szó volt. Tegnap Orbán szerint mindenki elmondta a csúcson, hogy zavaró, hogy az EU-n kívül nyomorultabb élet van, közben meg a britek jobban teljesítenek.

Szólt arról is, hogy korábban meghirdették a gazdasági újraindítási programot. A harmadik hullám sok tízezer ember munkáját veszélyezteti – tette hozzá.

Nagyon sokan bizonytalan helyzetben vannak szerinte, de

„megvannak az eszközök arra, hogy akiknek támogatást adtunk, azokat előre ki tudjuk fizetni. Ezeket a támogatásokat az újranyitást követő egy hónapban is fenn fogjuk tartani.”

Most az egy évvel ezelőtti helyzethez képest 55 ezerrel kevesebben dolgoznak. 55 ezer munkahelyet kell tehát létrehozni a következő időszakban — mondta.

Szó volt az állatvédelmi konzultációról is, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

„A felelős állattartásra kéne rábírni a társadalmat.”

Valódi Hírek