Újabb magyarázattal állt elő az OGYÉI, miért engedélyezték a szakértők tiltakozása ellenére is az orosz vakcinát

Szerintük garantálva van a Szputnyik minősége.

Az elmúlt napokban az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatosan számos információ jelent meg a sajtóban. Így többek közt arról is, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői nem javasolták a vakcina engedélyét, mert szerintük fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban.

Az orosz vakcinát ennek ellenére engedélyezték Magyarországon, pénteken pedig az is kiderült, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egymillió adagra vonatkozóan kötött szerződést Moszkvában. A 444.hu információi szerint az erről a sajtóból értesülő szakértők közül többen is úgy döntöttek, hogy emiatt a jövőben nem vesznek részt a tanács munkájában.

A Népszava pedig tegnap arról írt, hogy a tesztelésre szánt orosz vakcinában más összetételű anyagok vannak, mint azokban, amiket tömeggyártás során tettek elérhetővé.

A OGYÉI mindezek után szerda délután adott ki, egy a Szputnyik V-vel kapcsolatos közleményt, amelyben a már eddig is hangoztatott információkat ismételték meg. Azt hangsúlyozzák, hogy az oltóanyag veszélyhelyzeti behozatalát és alkalmazását bő kéthónapos értékelői munkát és a gyártóhely megtekintését követően engedélyezték.

„Az OGYÉI munkatársai a vakcina gyártási körülményeinek ellenőrzése során modern és jól felszerelt gyárat láttak, ahol garantált a minőség biztosítása, és minden, a gyártást illető kérdésükre is választ kaptak”

írják.

A közleményben leszögezték azt is, hogy az Intézet által kiadott engedély feltételei között szerepel, hogy a vakcinának át kell esnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatán, amely körülbelül 3 hetet vesz igénybe.

„Az oltóanyag csak abban az esetben használható fel hazánkban, ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye alapján a vakcina megfelelő minőségű. Annak érdekében, hogy minden beérkező vakcinaszállítmány minősége biztosított legyen, az NNK minden gyártási tételt külön ellenőriz majd”.

Az engedélyeztetésről szóló döntést állításuk szerint a kockázatok és előnyök maradéktalan mérlegelésével, több belső, illetve külső szakértői vélemény figyelembevételével hozták meg.

„Fontos kiemelni, hogy bármilyen készítmény engedélyezési folyamata során felmerülhetnek véleményütközések, amelyek kijelölik a tisztázandó kérdések körét is. Az OGYÉI ennek megfelelően tisztázta a gyártóval a kérdéseket és az aggályokat.

Az OGYÉI minden kérdésre megnyugtató választ kapott, a vakcinát hatékonynak és biztonságosnak találta. Az NNK gyártási tételenként történő ellenőrzése pedig szintén a megfelelőséget biztosítja” – olvasható a közleményben, amely azonban nem tér ki arra, hogy az Intézet munkatársai valóban felmondtak volna az engedélyeztetés után.

Az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás néhány napja a Magyar Hírlapnak adott interjújában arról beszélt, hogy a szokásos 210 nap helyett most két hónapjuk volt arra, hogy lefolytassák az oltóanyag ellenőrzését.

A vizsgálat során Szentiványi szerint azzal akadtak gondok, hogy az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak, az az tömeges klinikai vizsgálatoknak hiányzott az egyik riportja, de ezt később pótolták.

Szentiványi elmondta azt is, hogy nem az a lényeg, honnan jön a vakcina, hanem az, hogy mit tud.

 

Valódi Hírek