FRISS: Megszólalt az OGYÉI főigazgatója az orosz vakcináról

Nem az a lényeg, honnan jön, hanem, hogy mit tud.

A kormányközeli Magyar Hírlapnak adott interjút az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója, Szentiványi Mátyás, aki elmondta, bő két hónapon át, megfeszítetten vizsgálták a Szputnyik V-t: a Budapestre eljuttatott „vaskos dosszié” mellett videó­konferenciákon is tisztáztak bizonyos részleteket és a helyszínen is tanulmányozták a gyártást, illetve a laboratóriumi munkát.

„Összességé­ben elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát”

az OGYÉI első embere, hozzátéve, az említette bő két hónap eltér a szokásostól, alapesetben ugyanis 210 napjuk van arra, hogy lefolytassák egy-egy gyógyszer ellenőrzését.

A vizsgálat során Szentiványi szerint azzal akadtak gondok, hogy az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak, az az tömeges klinikai vizsgálatoknak hiányzott az egyik riportja, de ezt később pótolták.

„Illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek” – magyarázta Szentiványi, aki beszélt arról is, hogy legutóbb másfél hete utaztak Moszkvába, hogy az eddigieknél is részletesebben ellenőrizzék a gyártás részleteit.

Arra a kérdésre, hogy szerinte mit lehet azoknak az embereknek felelni, akik politikai- vagyország szimpátia-antipátia” alapján ítélnek jónak vagy károsnak egy-egy vakcinát, az OGYÉI-főigazgató azt mondta,

„Tömören talán annyit, hogy nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud. Azt pedig, hogy mit tud és mit nem, a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el”.

Szentiványi szerint az oltóanyag engedélyeztetési folyamatát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) véglegesíti, így az általuk kiadott engedély is csak azt tudja jelezni, hogy a vakcina dokumentációja megfelelő.

„Világosan ki kell mondani, hogy az OGYÉI szakmai szervezet, s bár az elmúlt időszakban – különösen az orosz vakcina kapcsán – a politika célkeresztjébe került, ennek ellenére itt csak és kizárólag tudományos munka folyik. Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az egyszerűen nem mond igazat” – mondta Szentiványi Mátyás.

Megírtuk, hogy az orosz vakcinával kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek reggel kötött megállapodást az orosz féllel Moszkvában, így Magyarország három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni Oroszországtól.

(Magyar Hírlap nyomán)s

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)

Valódi Hírek