Szijjártó megállapodott az oroszokkal, nagy mennyiségben jön a Szputnyik V Magyarországra

Méghozzá nagy mennyiségben.

Nagy mennyiségű koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel közös moszkvai online sajtótájékoztatóján.

Szijjártó azt mondta, a szerződést a magyar és az orosz fél is aláírta, a részletekről és pontos adatokról a későbbiekben tájékoztatást fognak adni.

„Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson. Nem lehet kétség afelől, hogy a világjárvánnyal szembeni védekezés alapfeltétele az oltás” – mondta Szijjártó.

Hozzátette, köszönettel tartozik Muraskónak, aki közreműködött abban, hogy magyar járványügyi szakemberek az elmúlt hónapokban szoros együttműködésben voltak az oroszországi járványügyi szakemberekkel.

Emlékeztetett, a magyar hatóság megadta a vészhelyzeti engedélyt a Szputnyik V használatára, hiszen Magyarország nemzeti érdeke az oltás felgyorsítása.

Szijjártó részletezte: Magyarország három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni. A vonatkozó szerződést kitárgyalták és az éjszaka folyamán aláírták.

Az orosz egészségügyi miniszter azt mondta, a magyar szakemberek megismerkedtek azokkal az üzemekkel, ahol a vakcinagyártás folyik, és a most aláírt szerződéssel újabb távlatok nyílnak Oroszország és Magyarország együttműködésében.

Valódi Hírek