Lázár János bejelentette: Mindent meg fog tenni azért, hogy elkaszáljon egy népszavazást

Lázár magasról tesz az emberekre, hiszen fideszes.

Lázárék nem fogadják el a Kúria döntését egy népszavazásról?

Beszámoltunk róla korábban, hogy Lázár János minisztériuma nagyon nem szeretné, ha az emberek döntenének a kormányzat úgynevezett „kiemelt beruházásairól„. Az Építési és Közlekedési Minisztérium ugyanis megtámadta a Kúria döntését a népszavazási kezdeményezésről.

Megírtuk, hogy népszavazást tartanának a kormány kiemelt beruházásainak ügyében, ugyanis joggal feltételezhető, hogy az Orbán-kormány visszaél ezzel a lehetőséggel, és csupán azokat a projekteket minősíti „kiemeltté”, amelyek kedvesek számára, vagy amelyhez érdeke fűződik.

Miután a Kúria döntése nyomán kiderült: nincs akadálya annak, hogy az LMP népszavazást kezdeményezzen a kiemelt beruházássá nyilvánítás ellen, Lázár János Építési és Közlekedési Minisztériuma furcsa módon azt közölte:

nem fogadják el a Kúria döntését (?).

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság február 1-jén átengedte a párt népszavazási kezdeményezését, amellyel hatályon kívül lehetne helyezni az építésügyi törvény kiemelt beruházások szabályozására vonatkozó részét. Az LMP népszavazási kezdeményezését később többen is megtámadták a Kúriánál, köztük Lázár Jánosék is.

A kiemeltnek mondott kormányzati beruházásokról

Még 2022-ben Vadai Ágnes, a DK képviselője kérdezte arról Lázárt, hogy vajon mikorra tudják áttekinteni, mely beruházásokat állít le az Orbán-kormány és meg tudja-e adni, melyik volt a kormány által támogatott 117 kiemelt állami beruházás.

„A beruházások felülvizsgálatával kapcsolatos munka jelenleg is zajlik”

— írta akkori szűkszavú válaszában Lázár János miniszter Vadai Ágnes kérdésére. A parlament honlapján közzétett válaszában a miniszter közzétette a kiemeltté nyilvánított beruházásokat, és azt is írta, folyamatosan egyeztet a polgármesterekkel, országgyűlési képviselőkkel és az érintettekkel.

Lázár János továbbra sem akarja, hogy az emberek döntsenek

„A kormány minden jogi lehetőséget megvizsgál és alkalmaz annak érdekében, hogy az LMP kiemelt beruházásokról szóló

népszavazási kezdeményezése ne lehetetleníthesse el az infrastrukturális fejlesztések megvalósulását”

magyarázta egyebek közt Lázár János a Magyar Nemzetnek adott friss interjújában.

A miniszter azt is mondta, szerinte nem elég a külföldi beruházásokat vonzani, azokat meg is kell tartani, ezért Magyarország stratégiai érdeke szerinte, hogy megmaradjanak a kiemelt beruházásokra vonatkozó jelenlegi szabályok. Szerinte „a kiemelt eljárásrend alkalmazása olyan lehetőség, amelyről Magyarország

nem mondhat le”.

„Hazánk az elmúlt időszakban – sok év után – képessé vált más környékbeli országokkal versenyre kelve külföldi gazdasági szereplőket hatékonyan megszólítani annak érdekében, hogy befektetéseik célpontjául Magyarországot válasszák. Nem elég külföldi befektetéseket vonzani, azokat meg is kell tartanunk”

– mesélte a miniszter, aki szerint ilyen „eszköz” az egyes beruházások kiemeltté nyilvánítása, amely szabályozott gyorsítósávot jelenthet a befektetők számára – állította.

Felidézzük, a magyar kormány a közelmúltban jelentette be, hogy nyolc kastéllyal indul az állami tulajdonú kastélyok kisajátítása. A tájékoztatás szerint

  • az állami tulajdonú kastélyok,
  • kúriák,
  • udvarházak,
  • parkok és kertek,
  • valamint a hozzájuk tartozó ingóságok

tulajdonjogának ingyenes átruházását tette lehetővé az úgynevezett kastélytörvény végrehajtása.

Kapcsolódó:

Pánikba esett Lázár János: Ijedtében nekirontott a Kúriának egy népszavazási kezdeményezés miatt

Elindult a leszámolás: Az Orbán-kormány végrehajtja Lázár vérfagyasztó tervét

Botrányos: Penészes cserelakást ajánlott a MÁV a mini-Dubaj miatt költözésre kényszerült lakónak (+videó)

Valódi Hírek