Elindult a leszámolás: Az Orbán-kormány végrehajtja Lázár vérfagyasztó tervét

Döntöttek: elveszik az iparűzési adót az önkormányzatoktól.

A magyar kormány elveszi az önkormányzatok iparűzési adóját

Az információk szerint akár már a szeptember végén kezdődő parlamenti ülésszakon is dönthetnek arról, hogy

elveszik az önkormányzatoktól a helyi iparűzési adót.

Az „intézkedés” lényegében az önkormányzatok teljes kiüresítését és ellehetetlenítését jelentené.

Aggodalmának adott hangot a szakszervezet elnöke

„A hivatalos verzió szerint még nem született kormányzati döntés, vizsgálják a különböző lehetőségeket”

nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a Népszavának Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke arról, hogy a múlt heti, 31. országos jegyzői-közigazgatási konferencián elhangzottak szerint

ismét szóba került a helyi iparűzési adó (hipa) „megreformálása”.

Mint írták, a konferencián megjelentek mindezt úgy értelmezték: előfordulhat, hogy a kormány január elsejétől elveszi az iparűzési adót a településektől, a pénz egy közös állami kasszába kerül, és onnan osztják majd el az önkormányzatoknak. Ez pedig – hívták fel a figyelmet – tulajdonképpen egyet jelentene az önkormányzatiság teljes kiüresítésével és ellehetetlenítésével, ugyanis mára ez az egyetlen érdemi saját bevételük.

Lázár János az ötletgazda, ő adja ajándékba a kastélyokat is

Jelezték, hogy az „ötlet” nem új. Korábban Lázár János építési és közlekedési miniszter javasolta a helyi iparűzési adó „reformját”, mivel szerinte sok önkormányzat nem megfelelően használja fel a helyi vállalkozásoktól befolyt adót, inkább fesztiválokra és szavazatszerzésre költik. Lázár intő szava szerint fontos, hogy az adóbevételeket fejlesztésekre, iskolákra, óvodákra és munkahelyteremtésre fordítsák.

Kapcsolódó: Itt a rendkívüli bejelentés: A magyar állam végrehajtja Lázár János eszelős tervét

A lap értesülései szerint a múlt heti, visegrádi szakmai konferencián olyan megjegyzések is elhangzottak, hogy akár már a szeptember végén kezdődő parlamenti ülésszakon is megszülethet a döntés, amely központosítaná a helyi iparűzési adót.

„A tehetősebb települések már jelenleg is befizetők, hiszen nagyjából a hipájuk 30 százalékát szolidaritási hozzájárulásként adják az államkasszába”

– jegyezte meg Schmidt Jenő, a somogyi Tab település októberig hivatalban lévő polgármestere. Mint mondta, az ő települése szintén fizet szolidaritási hozzájárulást.

Elmondta, jelenleg ezt a pénz visszaosztják a rászoruló önkormányzatoknak. Hozzátette: ha a teljes iparűzési adót elveszik a településektől, akkor onnantól tulajdonképpen mindent az államnak kell finanszíroznia helyben, hiszen az önkormányzatoknak nem marad érdemi bevétele. A nagy rendszerek közül eddig az egészségügyet és a közoktatást vették el a településektől, ettől kezdve mindent központilag kell majd finanszírozni. Ami valójában azt jelenti, hogy megszűnik az önkormányzatok valódi funkciója. Lesz majd egy nagy közös kassza, ahol minden településnek lesz egy „számlája”, amire kap majd valamekkora összeget a központosított feladatok helyi ellátására – részletezte.

Kapcsolódó: Befutott a váratlan pofon Orbánnak: A népszerű fideszes polgármester kiborult a kormányzat arcátlan döntésétől

Drámai helyzet állhat elő

A TÖOSZ vezetője úgy véli, azon települések, amelyek a magas iparűzési adóbevételeikből nemcsak kötelező feladataikat, hanem fejlesztéseket és jóléti intézkedéseket is meg tudtak valósítani,

súlyos helyzetbe kerülnek, ha elveszik tőlük ezt a bevételi forrást.

Jelezte, ez a változás teljesen felborítaná az eddigi működési rendszert, és új struktúrát kellene kialakítani. Bár a központosítás célja a pénzügyi problémák megoldása, Schmidt úgy véli, teljes elvonásra nem kerül sor, mivel ez túl sok érdeket sértene, különösen a 2026-os választások közeledtével. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy néhány helyen – például Gödön, Dunaújvárosban vagy Pakson – a helyi iparűzési adót a megyei önkormányzatokhoz irányítják, ahol döntenek annak felhasználásáról.

Orbán minisztere megerősítette az információkat

A konferencián Navracsics Tibor uniós pénzeket haza nem hozó területfejlesztési miniszter is megszólalt, aki az önkormányzati törvény lehetséges módosítását érintette, bár konkrét részleteket nem árult el. A módosítás további központosítást jelentene, akár már ősszel is napirendre kerülhet a parlamentben.

Azt írták, az iparűzési adó és az önkormányzati törvény módosításainak kérdésére csak a Pénzügyminisztérium válaszolt, kiemelve, hogy az önkormányzatok adóbevétele dinamikusan növekszik, de konkrét változtatásokról nem döntöttek.

Kapcsolódó:

Befutott a váratlan pofon Orbánnak: A népszerű fideszes polgármester kiborult a kormányzat arcátlan döntésétől

Vérlázító: Pofátlan választ adott Orbán embere, miért veszik el Pakstól a hétmilliárdos adót (+videó)

Jön a megtorlás: Kegyetlen csapással büntetik a Fideszt leváltó városokat Orbánék

Valódi Hírek