Nagy Márton megpróbált odapörkölni az EU-nak, de önmagát égette be

Nagy Márton önmagát fürdette be az EU ellenében az árstop elleni döntés után.

Nyilvánvalóan nem lett volna szükség az árstopra, ha a kormány elhibázott politikája miatt nem nőttek volna az egekbe az élelmiszerárak. Az árstop csak tovább rontotta a helyzetet, utána még jobban elszabadult az áremelkedés.

Nagy Márton mégis csak az Európai Unió hibáztatásáig jutott a gondolatmenetben, miután az Európai Unió Bírósága a magyar kabinet ellenében hozott döntést.

Nagy Márton szerint az EU Bírósága a „a profithajhász multik oldalára állt” az árstop elleni döntéskor, de valamit elfelejtett megemlíteni

Még csak véletlenül sem a magyar kormány, amely teljesen kiszolgáltatta a német autógyártó multiknak Magyarország gazdaságát, és amely engedélyek nélkül is hagyja, hogy tovább épüljön egy szennyező akkumulátorgyár.

Csütörtökön megszületett az Európai Unió Bíróságának ítélete az árstoppal kapcsolatban. A döntés szerint a Magyarországon

2022-ben bevezetett árstop ellentétes az uniós joggal.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azonnal reagált. Állítása szerint

„az Európai Unió ezzel a döntéssel a magyar családok és fogyasztók érdekeivel szemben foglalt állást, és a profithajhász multik oldalára állt”

– idézte a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét az MTI.

Szerinte a SPAR bajban van

Nagy Márton állítása szerint a SPAR rossz gazdasági helyzettel küzd és nem működik hatékonyan. Szerinte ahelyett, hogy fejlődne, a bírósággal próbálja beszedetni elmaradt, tisztességtelen profitját.

A kormány árstopja „földbe döngölte az inflációt”, és a magyar emberek érdekeit tartották szem előtt, amikor bevezették. Emellett az élelmiszerinfláció 2,4 százalékra csökkent – állította a miniszter.

Az árstoprendelet sérti a szabad versenyt a bíróság döntése szerint.

Így a kormány rendelete, azaz hogy meghatározta az értékesíthető mennyiséget és árat bizonyos termékek esetében, ellentétes az uniós joggal. Mint ahogy a rendelet büntetőrendszere is az unió 2013-as, a mezőgazdasági termékpiacok közös szervezésének létrehozásáról szóló rendeletébe ütközik. Vagyis azok a bírságok, amiket az árstopos rendelet alapján vetettek ki,

nem egyeztethetők össze az uniós joggal.

A SPAR örül a döntésnek

A Spar örül az EU-bíróság döntésének.

„Bízunk abban, hogy a magyar bíróságok a folyamatban lévő több száz eljárásunkat az Európai Bíróság jogértelmezésének megfelelően fogják lezárni.”

A magyar kormány korábban azzal védte az intézkedést, hogy azt a hátrányos helyzetű fogyasztók védelme indokolta, de a bíróság szerint

„még ha feltételezzük is, hogy a kormányrendelet alkalmas e célok megvalósítására, a benne foglalt intézkedések nem arányosak”

nyilatkozta az áruházlánc a hvg.hu-nak.

Valódi Hírek