Botrány Gödön: Engedély nélkül bővül tovább a Samsung-gyár

Akadályok nélkül zajlik a gödi Samsung-gyár bővítése, holott a gyár környezethasználati engedélyét felfüggesztették.

Hiába áll per alatt a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedélye, ők erre fittyet hányva építhetik a harmadik akkumulátorgyárat – tudta meg az Átlátszó.

Már az a trükközés is beszédes, hogy bár a harmadik akkumulátorgyár épül Gödön, ezt a kormány csak a második gyár bővítéseként kezeli. A gödi Samsung-gyár és az egész város légszennyezettségi adataiból kiderült, hogy a város levegőjét jelentősen terhelik olyan anyagok, amelyeket a gyárban használnak.

Egy magzatkárosító anyagból pedig 88 tonnányi került a környezetbe.

Per folyik ellenük, mégis tovább bővülnek

Beszámoltunk arról, hogy a gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét a Göd-ÉRT Egyesület bírósági keresettel támadta meg. A civil szervezet a per idejére az azonnali jogvédelem elrendelését és a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását kérte a bíróságtól.

A Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a civilek kérelmét. A per lezárultáig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát.

Jelenleg hatályos engedély nélkül működik a zajszennyező üzem,

a civilek emiatt a tevékenység felfüggesztését kérik a hatóságtól és a Samsung SDI-tól.

Mégis elindult a harmadik második gyár építése bővítése

A gyár kapacitását összesen 20 százalékkal bővítik. Az így előállított 155 ezer tonna akkucella előállításához pedig

a magzatkárosító anyag mennyiségét 22 ezer tonnára növelik.

Bár a gyárnak továbbra sincs környezethasználati engedélye,

„július 2-án kiadták az építési engedélyt az új épületek megépítésére, majd július 29-én újabb építési engedélyezési eljárás megindulásáról jelent meg hirdetmény a kormányhivatal honlapján”

– írta a portál.

A polgármester hallgat, a kormány pénzt is tol bele

Kammerer Zoltán polgármester korábban azt mondta:

„hangsúlyozni kívánjuk, hogy ameddig Göd Város Önkormányzata nem rendelkezik akkreditált mérésekkel, elutasítunk mindennemű bővítést”

Most pedig hallgat, pedig sem a mérések nem teljesültek, sem környezethasználati engedéllyel nem rendelkezik a gyár, mégis bővülhet – írta a lap. A kormány pedig – a multik érdekét kiszolgálva a helyi lakosokkal szemben – 14 milliárdos állami támogatással tolta meg a harmadik gyár építését – tudta meg a 24.hu.

Évek óta szennyezi emberre veszélyes anyagokkal a környéket

Megírtuk, hogy a dolgozók évekig rákkeltő anyagoknak voltak kitéve. A levegőbe 88 tonna magzatkárosító oldószer került, a jelentős mennyiségű szén-dioxid mellett.

A gödi Samsung-gyár és az egész város légszennyezettségi adataiból kiderült, hogy a város levegőjét jelentősen terhelik olyan anyagok, amelyeket a gyárban használnak.

Az N-metil-2-pirrolidon (NMP) nevű szerves oldószerből 2019 és 2022 között összesen 88 tonnányi került a levegőbe. Ennek jelentős része 2021-ben, akkor 81 tonnát mértek. Ennek az anyagnak a belélegzése leginkább a terhes nőkre és a magzatokra jelent veszélyt,

a tartós kitettség vetélést vagy a magzat rendellenes fejlődését okozhatja.

A szén-dioxiddal sem jobb a helyzet: 2018 óta a hétszeresére növekedett a gödi levegőben mért mennyiség.

Rákkeltő anyagoknak kitéve dolgoztak

Az is kiderült, hogy tavaly júniusban a nikkel mennyisége a gyárban a megengedettnél 250-szer nagyobb volt. 2021-ben és 2022-ben összesen 133, 2023-ban pedig 44 emberről állapították meg a Samsungnál, hogy fokozottan ki vannak téve a rákkeltő anyagoknak.

A nikkel egy másik településen is komoly gondot okozott. Beszámoltunk arról, hogy a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozóban a megengedett határérték 2000-szeresét mérték.

Mindent összevetve: úgy tűnik, hogy Orbánék kedvenc beruházásai mind az emberre, mind a környezetre komoly veszélyt jelentenek.

Kapcsolódó:

Ez rettenetes: 88 tonna magzatkárosító oldószer került Gödön a levegőbe

Mi a frász folyik itt? Komoly bírósági ügy lehet a gödi akkumulátorgyár-botrányból

Valódi Hírek