Nagy Márton előkapta az ostort: Kiadta az ukázt a fogyasztóvédelemnek

Vizsgálat lesz a légitársaságok működése kapcsán a repülőtér-zűrzavar nyomán.

A Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményében megállapította, hogy „a magyar kormány, illetve a tárca intézkedéseinek köszönhetően” megszűnt a korábban tapasztalt repülőtéri káosz, csökkentek a járatkésések és járattörlések. Ugyanakkor továbbra is tapasztalhatók problémák a légiközlekedéssel összefüggésben, hiszen

még mindig megfigyelhető jogos fogyasztói elégedetlenség.

A fogyasztóvédelmi hatóság szakmai irányítójaként

a Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli témavizsgálatot rendel el

a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapest Főváros Kormányhivatalánál a légitársaságok működésével kapcsolatban – tájékoztattak.

Hozzátették, a fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró kormányhivatal hatáskörébe tartozik a légijáratok késésével és törlésével kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzése, az esetleges panaszkezelési előírások megszegésének szankcionálása, valamint a tisztességtelen, megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok feltárása.

Jogsértés esetén szigorú hatósági fellépés és megfelelő mértékű, visszatartó erejű bírság kiszabása indokolt – írták.

„A kormányzat elkötelezett a magyar állampolgárok védelme iránt, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai irányítóként pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság a magyar családok védelme érdekében

a jövőben is szigorúan járjon el a jogsértések megakadályozása érdekében”

– állította a tárca.

Mi történt az elmúlt hetekben? Mi a cél a repülőtér ügyében indított vizsgálat kapcsán?

Több mint 15 órás késéssel szállt fel a Wizz Air Budapestről Ciprusra tartó járata július 12-én. A Budapest városában található Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég, a Budapest Airport azt közölte az Index munkatársaival, hogy a járat eredetileg a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről indult volna. Emlékezetes, hogy a debreceni repülőtér technikai okok miatt akkor zárva volt, így a járat péntek este indult Budapestről.

Kapcsolódó: 30 órát vártak az utasok a szíciliai gépükre: Ami ezután jött, még hajmeresztőbb

Mint ismert, az elmúlt időszakban jelentőssé váltak a repülőjárat-késések.

Méltatlan helyzetek, gyalázatos körülmények alakultak ki,

amelyet családok és turisták százainak kellett elszenvedniük.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter berendelte a HungaroControl vezetőjét. Arra kérte, hogy azonnal készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelésére. Nagy Márton emellett arra kérte a Budapest Airport Zrt.-t, biztosítson megfelelő eszközöket és infrastruktúrát ahhoz, hogy az utasokat a lehető legkisebb kellemetlenség érje, komfortérzetük minél magasabb legyen.

Kapcsolódó: Egy lavór víz sem segítene Nagy Mártonon: Mérhetetlen haragra gerjedt a kormány milliárdokat érő markolása miatt

A Budapest Airport, a repülőtér üzemeltetője immár a magyar állam többségi tulajdonában van

Július első felében, egy sajtótájékoztató keretein belül jelentette be Nagy Márton, hogy átvették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még június 6-án tájékoztatott a vásárlás sikerességéről. Így újra a magyar állam többségi tulajdonába került a Budapest Airport Zrt. Vételárarányosan az állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

Hogy az 1215 milliárd forintos vételár nagyságrendjét érzékeltessük: idén januárban és februárban összesen 1420 milliárd forintot fordított nyugdíjak kifizetésére a kormány. Ebben benne volt a 13. havi juttatás is.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Kényszerleszállást hajtott végre a Wizz Air egyik gépe Budapesten

Banális hiba okozott végzetes leállást: Mutatjuk, miért nem közlekedtek a gépek a Liszt Ferenc repülőtéren

Ez sokakat érint: Fontos bejelentést tett a nemrég leállt debreceni repülőtér

Valódi Hírek