Banális hiba okozott végzetes leállást: Mutatjuk, miért nem közlekedtek a gépek a Liszt Ferenc repülőtéren

Globális informatikai leállás okozott problémát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is.

Múlt hét pénteken írtuk meg, hogy világszerte megbénította a repülőtereket, bankokat, egészségügyi- és vészhelyzeti rendszereket egy

történelmi mértékű informatikai leállás.

Az eset Magyarországot is érintette, súlyos problémákat okozott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is.

Aznap Ausztráliában okozta a legnagyobb problémát: a repülőjáratok nem közlekedtek, a bevásárlóközpontokban az emberek a pénztárak előtt rekedtek, mert leálltak a rendszerek. A műsorszolgáltatók meg csupán az üres képernyőt bámulhatták. A Virgin Australia és a Jetstar fuvarozók is késtek, vagy törölniük kellett járataikat.

Az Egyesült Államokban Alaszka állam is figyelmeztetett, hogy a vészhelyzeti szolgáltatások is érintettek a problémában. Az üzemzavar okát akkor még nem tudták, de az érintettek közül sokan a Microsoft PC operációs rendszerével hozták összefüggésbe. Alaszkában az értesülések szerint a 911-es segélyhívó és a nem-vészhelyzeti rendszerek sem működtek megfelelően. A United, a Delta és az American Airlines légitársaságok minden járatra „globális földi leállást” rendeltek el.

Az Egyesült Királyságban a SkyNews műsorszolgáltatása teljesen leállt.

Az ausztrál belügyminiszter szóvivője akkor azt mondta, hogy

a kiesés a jelek szerint a CrowdStrike globális kiberbiztonsági cégnél levő problémával volt kapcsolatos.

Ugyanakkor a kiberbiztonsági intézményük nem tudott olyan körülményről, ami támadásra utalt volna.

A CrowdStrike volt a ludas, ekkorák a károk

A biztosítók az eset után elkezdték felmérni, mekkora pénzügyi károkat okozott a CrowdStrike pusztító szoftverhibája, amely rengeteg működési zavarért volt felelős világszerte.

Így derült ki az egyik biztosító elemzéséből, hogy csak az Egyesült Államok 500 legnagyobb vállalata számára

több mint 5 milliárd dolláros közvetlen veszteséget okozott (nagyjából 1800 milliárd forintot)

írta a CNN.

Az egészségügyben 1,94 milliárd dolláros, a bankszektorban 1,15 milliárd dolláros veszteséget okozott, a légitársaságoknak pedig 860 millió dollárt – tette közzé a Parametrix biztosító.

Mi is történt?

Az eset rávilágított arra, hogy menyire kiszolgáltatott a világ egy kulcsfontosságú kiberbiztonsági vállalat az automatizált szoftverfrissítésének, amely miatt ilyen mértékű leállásokat lehetett tapasztalni. Egyetlen megelőzhető hiba milyen nagy mértékben tudja rányomni a bélyegét a globális gazdaságra. A biztosítók becslései pont azon a napon jelentek meg, amikor a vállalat kiadta részletes elemzését arról hogy mi is történt.

A CrowdStrike szoftvereit világszerte használják hacker-támadások észlelésére és blokkolására.

„A cég a múlt héten kiadott egy frissítést a Falcon néven ismert kiberbiztonsági szoftveréhez, a világon Microsoft Windowst futtató számítógépek milliói zuhantak össze a frissítésnek a Windows rendszerrel való interakciója miatt.”

– írta a hírcsatorna.

A szoftverfrissítést megelőzően a tesztelési rendszer hibája miatt úgy kerülhetett ki a frissítés, hogy az problémás tartalomadatokat foglalt magába.

A probléma csak Windows-eszközöket érintett, a Mac- vagy Linux-gépeket nem, és csak azokat, amelyek bekapcsolva voltak, és frissítéseket tudtak fogadni azokban a kora reggeli órákban.

Hogyan tovább?

Az ügy nehézsége, hogy a gépeken olyan típusú leállást okozott ez, amelyet csak kézi beavatkozással, gépenként, a rossz fájl törlésével lehetett megoldani. Ez igencsak lassú folyamat, hiszen 8,5 millió érintett gépről beszélünk.

A cég hozzátette, hogy új ellenőrzést fejleszt ki az érvényesítési rendszeréhez, hogy „megvédje az ilyen típusú problémás tartalmakat a jövőbeni telepítéstől”.

A CrowdStrike azt is elmondta, hogy a tartalomfrissítések kiadásának lépcsőzetes megközelítésére kíván áttérni, hogy ne mindenki kapja meg egyszerre ugyanazt a frissítést, és hogy az ügyfelek pontosabban szabályozhassák a frissítések telepítését – írta a hírcsatorna.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek