Ketyeg az óra: Tiborcz polipja lecsaphat Budapesten, ennek komoly ára lesz

A miniszterelnök veje már dörzsölheti a tenyerét. Vajon le fog csapni az exkluzív vételre?

Egy külföldön elindult gazdasági folyamat hatása Magyarországon sem marad el. Több nemzetközi cég elkezdte irodáinak és szállodáinak egy részét értékesíteni, vélhetően az emelkedő kamatszintek miatt. Így portfoliójuk egy részétől inkább megválnak.

Ennek keretében, úgy tűnik, eladósorba kerül Budapest egyik luxusszállodája is, a Budapest Marriottértesült a Telex.

Vajon erre is lecsapnak Tiborczék?

Mint kiderült, tényleg eladja a szállodát jelenlegi cseh tulajdonosa. A vevőjelölteknek ajánlataikat 2024 szeptemberében kell benyújtaniuk.

A szálloda 1969-ben nyitotta meg kapuit, ezt egy nagy szilveszteri partival ünnepelték meg. Azóta több tulajdonosa is volt a luxushotelnek, és számos híres vendég fordult már meg ott. Így a Queen frontembere, Freddie Mercury is.

Bár mostanában kevesebb ingatlant vásárol a Tiborcz-féle kisgömböc, a BDPST Group, a portál mégis úgy értesült, hogy a miniszterelnök családjának cégcsoportja beszállhat a Marriott megszerzéséért folytatott versenybe.

Egész hotelbirodalom van már a miniszterelnök családja kezében

Hízik a kisgömböc. Adja magát a dolog, hiszen már egy másik ikonikus szálloda is hozzájuk került a Gellért Szálló megvásárlásával, valamint már most is a Marriott-tal közösen üzemelteti Tiborcz István a nemrég nagy csinnadrattával megnyitott Dorothea luxushotelt, amelynek kampányfilmjében Orbán Ráhel, a miniszterelnök legidősebb lánya is feltűnt.

A portál megkereste a BDPST Groupot, de nem kommentálták az értesülést, azonban nem zárták ki, hogy érdeklődni fognak a szálloda iránt.

A tulajdonos az európai ingatlanpiac nagyhala

Radovan Vitek Szlovákiában született, 53 éves vállalkozó. A portál megemlíti azt is, hogy igazi nagyhal az európai ingatlanpiacon. A szlovák kuponos privatizációval alapozta meg vagyonát, 1997-ben átköltözött Csehországba.

„Vitek fő cége, a CPI Property Group ma már 1 millió négyzetméternyi ingatlant birtokol, a teljes portfólió értéke meghaladta a 20,3 milliárd eurót, és irodákat, szállodákat, idegenforgalmi érdekeltségeket és bevásárlóközpontokat foglal magába”

– írták.

A számítások alapján a lap a hotel lehetséges eladási árát 285 és 500 millió euró közé teszi.

Lassan a Tiborczé egész BuDaPeST

A híres budapesti szálloda 2022-ben a Tiborcz tulajdonát képező BDPST Group tulajdonába. Céljuk – írták – , hogy a felújítást követően az épület mint Budapest egyik legszínvonalasabb szállodája, a főváros turisztikai brandjét gazdagító létesítményként nyissa ki újra kapuit a közönség előtt.

Bár a felújítás még zajlik, a szálloda új neve már napvilágot látott:

a Mandarin Oriental Gellért nevet viseli majd.

A Narancs talán túl egyértelmű lett volna…

Az egyik legismertebb budapesti gyógyfürdő mellett található szálloda 143 szobával és lakosztállyal nyitja majd meg kapuit – várhatóan 2027-ben.

Ha nem kell neki valami, az állam megveszi tőle

Méghozzá nem is aprópénzért. Ez történt a Dürer-kert esetében is. Megírtuk, hogy május végén eldőlt: a kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait Tiborcz Istvánéktól. A Városliget mellett felhúzott hatalmas épületeket a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég állományával töltik fel.

Az állam kiugróan magas,

kb. 580 milliárd forintos összegért megvásárolta

a Balázs Attilához, Tiborcz Istvánhoz és Garancsi Istvánhoz köthető irodaházakat. Az irodaházak egy része Zuglóban, a Dürer Parkban található, a másik része a Kopaszi-gátnál.

Valódi Hírek