Most ez komoly? Beakadt a lemez Orbán emberénél, arcpirító választ adott Tiborcz szerelemprojektjével kapcsolatban

Orbán emberei mindent megtesznek, csak ne kelljen Tiborcz István Dürer-projektjéről nyilatkozniuk.

Szabó Rebeka parlamenti képviselő a Tiborcz Istvánhoz köthető Dürer parki irodaházak megvásárlásáról érdeklődött, ám az államtitkár egy korábbi válaszát másolta be neki – írta meg a 24.hu.

Tiborcz ismét az állam segítségével nyer a Dürer Park projektjén

Beszámoltunk arról, hogy május végén eldőlt: a kormány megvásárolja a Dürer Park irodaházait Tiborcz Istvánéktól. A Városliget mellett felhúzott hatalmas épületeket a tervek szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Magyar Fejlesztési Bank és több másik állami cég állományával töltik fel.

Az állam teljes egészében megvásárolja a Garancsi István-féle Market Építő Zrt. és a Tiborcz Istvánhoz köthető Főnix Magántőkealap cége által épített két hatalmas irodaházat az Ajtósi Dürer sor és az Abonyi utca között.

Nagy Márton ellentmondott a korábbi nyilatkozatának

Szabó Rebeka arról kérdezte a nemzetgazdasági minisztert, hogy Tiborcz István irodaházainak megvásárlását finanszírozza-e a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ingatlanértékesítési terve. Az ellenzéki képviselő a kérdést azért tartotta indokoltnak, mert Nagy Márton április 8-án egy sajtótájékoztatón nyilatkozott az MNV-ről.

Mint mondta:

az MNV felgyorsítja az „állami feladat ellátásához nem szükséges” ingatlanvagyon értékesítését. 39,2 milliárd forint bevétellel számolnak, amelyből 32,7 milliárd forint várható az állami ingatlanok értékesítéséből.

2023-ban már feltérképezték a minisztériumok értékesíthető állami ingatlanjait. Az áprilisi sajtótájékoztatón az MNV Zrt. vezérigazgatója, Lakner Zsuzsa egyebek mellett közölte, hogy 256 ezer vagyonelem szükséges a központi költségvetési és egyéb állami szervezetek feladatellátásához, és

ezek a releváns szervezetek birtokában vannak.

Szabó úgy látja, Nagy Márton nyilatkozatával ellentétben áll az, hogy az állam kiugróan magas,

kb. 580 milliárd forintos összegért megvásárolta

a Balázs Attilához, Tiborcz Istvánhoz és Garancsi Istvánhoz köthető irodaházakat. Az irodaházak egy része Zuglóban, a Dürer Parkban található, a másik része a Kopaszi-gátnál.

Ez az összeg közel hússzorosa az MNV Zrt. ingatlanértékesítésből származó tervezett bevételének.

Kisegítették az oligarchákat

Az ellenzéki képviselő úgy véli, ez alapján nem ok nélkül következtetnek arra független elemzők, hogy az állam lényegében kisegítette a kormányközeli oligarchákat. Tiborczék ugyanis

piaci körülmények között nem tudják hasznosítani az említett ingatlanokat.

Szabó Rebeka az alábbi kérdésekre várta a választ Nagy Mártontól:

  • Mi indokolta a zuglói, Dürer Park-i és a Kopaszi-gátnál található irodaház-komplexumok megvásárlását?
  • Van-e összefüggés az MNV Zrt. ingatlanértékesítési terve és a NER-oligarchákhoz köthető ingatlankomplexumok megvásárlása között?
  • Ha nincsen, mi magyarázza ezt az ellentmondást?

A miniszter helyett végül Fónagy János államtitkár válaszolt. Azonban ő sem bíbelődött sokat azzal, hogy a látszólagos ellentmondást elmagyarázza. Az államtitkár átmásolta azt a válaszát, amit korábban adott a DK politikusa, Arató Gergely kérdésére adott.

Fónagy János válaszát >>ITT<< olvashatod el.

Valódi Hírek