Tiborcz István cége megütötte a főnyereményt: Hatalmas vállalkozást kebelezett be a miniszterelnök veje

Tiborcz István cége megveszi a Magyar Posta Biztosítót.

Többségi tulajdont szerez leányvállalatán, a Gránit Biztosítón keresztül a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban a Waberer’s-csoport, azaz Tiborcz István cége – közölte a vállalat a tőzsde honlapján.

Tiborcz rátenyerelt a Magyar Posta két biztosítójára

A tranzakcióval a Gránit Biztosító csaknem 67 százalékos részesedést szerez a két biztosítóban.

A tranzakció lezárása – a hatósági engedélyek megszerzése után – 2024 őszén várható. Hosszabb távon a tranzakció célja, hogy a Waberer’s-csoport meghatározó részesedést szerezzen a teljes magyarországi biztosítási piacon – írták.

Ez a cél persze felveti azt a kérdést, hogy mennyire tesz jót a piaci versenynek? Mert ha Tiborczék esetleg oligopóliumra tennének szert a biztosítási piacon, az szinte biztosan magas árakat és rossz minőségű szolgáltatást jelentene a felhasználóknak.

A tájékoztató szerint a csoport 100 százalékos tulajdonában lévő Gránit Biztosító Zrt. július 8-án adásvételi szerződést írt alá. Ezzel a Magyar Posta Biztosító Zrt. és a Magyar Posta Életbiztosító Zrt. kétharmados – 66,925 százalékos – részesedését vásárolták meg.

A posta biztosítók együttes díjbevétele 60,7 milliárd forint,

míg adózott eredménye 2,2 milliárd forint volt 2023-ban.

A Magyar Posta Biztosító Zrt. és Magyar Posta Életbiztosító Zrt. a magyar biztosítási piac meghatározó szereplője komplex élet- és nem-életbiztosítási termékportfólióval. A mostani tranzakcióval

a Waberer’s a magyar életbiztosítási piac egyik legnagyobb szereplőjében szerez részesedést,

és jelenik meg az életbiztosítási szegmensben.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek