Ezt nem teszik zsebre Orbánék: Megszólalt a szakértő a Szabadság-szobor fideszes meggyalázásáról (+videó)

A Szabadság-szobor talapzatára akar oda nem illő keresztet a Fidesz.

Ahogy hírt adtunk róla, óriási felháborodást váltott ki, hogy a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatát megváltoztatják egy kereszt beépítésével.

A Citadella átépítését tervező Art1st Design Stúdió megkereste a Gellért-hegyi Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörököseit a szobor átalakítása miatt, ők egyértelműen azt jelezték, hogy nem járulnak hozzá a szobor talapzatának átalakításához.

Ennek ellenére felkerül egy kereszt a talapzatra.

Az ügyben rengetegen tiltakoznak, megszólalt Gyurcsány Ferenc, Hofher József, valamint neves művészek és tudósok is népszavazást kezdeményeztek.

Tiltakozássorozat indult

Ezért alig két hete tiltakozó petíció indult az aHang oldalán, amelyben már közel 20 ezren követelik, hogy ne helyezzenek keresztet a Szabadság-szobor talapzatára. Az aHang megkérdezte az ügyről a téma egyik legnagyobb hazai szakértőjét, dr. Mélyi József művészettörténészt – írták szerkesztőségünknek eljuttatott közleményükben.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem tanszékvezetője elmondta, az elmúlt 14 éveben abszolút megszokottá vált jelenség, hogy valamilyen módon, közvetve vagy közvetlenül a kormányzat beleavatkozik, vagy átírja különböző közterek, vagy szobrok emlékezetpolitikai üzenetét.

Csak széthúzáshoz vezethet

“Egy ilyen változtatás hosszú távon nem jó megoldás. Túlbonyolítja a helyzet és csak elfedi azt, hogy tulajdonképpen miről is szólhatna ott egy emlékmű. Nagyon rossz megoldásnak tartom. Csak a széthúzás és a gyűlölködés jön belőle, nem pedig az, hogy valamilyen módon elkezdjünk erről épelméjűen vitatkozni”

– fogalmazott Mélyi az aHang kérdésére.

A civil szervezet arra is kíváncsi volt, hogy nemzetközi szintén is jelen vannak-e ezek a tendenciák a keresztállítással kapcsolatban, amire a művészettörténész úgy reagált, hogy egy

meglévő emlékműre rárakni, hozzátenni valamit, nem egy szokványos dolog.

Szerinte sokkal gyakoribb külföldön, hogy ilyen esetben építenek egy másik emlékművet, vagy lebontják a korábbit és annak a helyére emelnek egy újat a saját jelképeikkel.

Levélküldő akció is indult

Az aHang az ügyben egyébként újabb akcióba kezdett. Szerdán úgynevezett levélküldő kampányt indítottak, amelynek keretein belül,

egy nap alatt 1200-nál is több email landolt

Fodor Gergely, a Várkapitányság Zrt. igazgatósági elnökének postafiókjában.

Ebben arra kérik a Várkapitányság elnökét, hogy vegye figyelembe a petícióban megfogalmazott követeléseket, és tegyen meg mindent azért, hogy ne kerüljön ez a kereszt Kisfaludi Strobl alkotásának talapzatára, és tiszteletben tartsuk az alkotását.

A petíciót >>ITT<< írhatod alá.

Videó interjú:

(aHang/Youtube)

Valódi Hírek