Elszabadult az orbáni tank: Döbbenetes hír jött a Várkapitányságtól, kicselezheti a kormány a tiltakozókat

Megkerülheti az örökösöket a Szabadság-szobor ügyében az Orbán-kormány.

Két utat is kidolgozott a Várkapitányság arra az esetre, ha a tárgyalások megfeneklenének a Gellért-hegyi Szabadság-szoborra helyezett keresztről – tudta meg a 24.hu.

A Szabadság-szobor körüli vihar nem csillapodik

Megírtuk, hogy a Citadella átépítését tervező Art1st Design Stúdió megkereste a Gellért-hegyi Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörököseit a szobor átalakítása miatt, ők egyértelműen azt jelezték, hogy nem járulnak hozzá a szobor talapzatának átalakításához.

Ennek ellenére felkerül egy kereszt a talapzatra.

Az átalakításról már látványterv is készült. A portál a Várkapitányságnál érdeklődött a szobor átalakításáról, választ azonban nem kaptak. A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalára azonban felkerültek a részletek.

A témában az elmúlt hat hétben egymást érték a reakciók. A Citadella gyökeres átépítését is hozó, több mint húszmilliárd forintba kerülő kormányzati projekt kapcsán a hivatalos oldal bejegyzésében feltételes helyett kijelentő módot használt, mintha már döntés született volna az ügyben:

„A talapzatra elhelyezünk egy keresztet,

az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk”

– írták.

A szakemberek mellett még a politikusok közt is vita volt

A hírre reagálva számos közéleti személyiség, szakember, politikus, sőt több egyházi személy is megosztotta a véleményét:

Erő Zoltán, Budapest főépítésze a sajtóból értesült a tervről, és nem ért egyet egy újabb szimbólum elhelyezésével az egyébként is jelképekkel teli területen.

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője szerint szükség van rá, hiszen az a szabadságot és a győzelmet is jelképezi.

Hofher József jezsuita szerzetes és katolikus pap a Szemléleken arról írt, hogy a felekezetek meghallgatása nélkül egy ilyen döntést meghozni problémás.

Bencsik András, Orbán megmondóembere azt írta, hogy a jelkép nem illene a talapzatra.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a szobor a főváros vagyonnyilvántartásában szerepel, így a Várkapitányság a városvezetés, illetve a Budapesti Történeti Múzeum nélkül nem dönthet a kérdésben.

Egy dokumentum szerint törvényjavaslattal „oldanák meg” a kérdést

Egy a 24.hu-hoz eljutott dokumentum szerint

a kormányzat két törvényjavaslatot is fontolgat a témában.

A szeptember 11-i dátummal ellátott, a Várkapitányságnál született, majd a kormányhoz eljuttatott anyag szerint rájöttek, hogy komoly szerzői jogi per nélkül, az örökösök akaratának ellenszegülve nem lehet végigvinni a projektet. Éppen ezért

a szerzői jogi vagy a vagyontörvénybe nyúlva kerülnék ki az akadályt.

Ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy az 1945 és 1989 közti időszak művészeti örökségének átgyúrása a jövőben gond nélkül megvalósulhasson.