Tovább bővül a nemzet gázszerelőjének birodalma: Mészáros Lőrincé lesz a Citadella is

Egyetlen rendelettel megkötötték a főváros kezét.

Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. és Garancsi István vállalkozása, a Market Építő Zrt. közösen nyerte meg a Citadella felújítására kiírt nettó 20 milliárd forintos keretszerződést. A négy évre szóló megbízás a Miniszterelnökség alá tartozó a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-től érkezik – tájékoztat a 24.hu.

Mészároséknak nem volt komoly kihívójuk, hiszen rajtuk kívül a pályázatra csak a Tiborcz István üzleti köréhez tartozó West Hungária Bau (WHB) Kft. és a Mészáros-birodalommal gyakran együtt dolgozó konzorciuma adott be ajánlatot.

A beruházásról egyelőre annyit tudni, hogy

a Várkapitányság a keretösszeg 70 százalékát, azaz nettó 14 milliárd forintot ad a Citadella felújítása során ellátandó kivitelezési és egyéb kapcsolódó feladatokra,

a fennmaradó összeg elköltése pedig opciós.

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mi is lesz pontosan a beruházás tárgya, ugyanis 2020 decemberében eredménytelenül zárult a párhuzamosan folyó közbeszerzési eljárás a generáltervezési feladatokra.

Korábbi beszámolók szerint a 2022-ig tartó első ütemben megújítják az erőd belső udvarát, rendbe hozzák a külső falakat és közparkját hoznak létre. A második ütemben, 2023-ig az ágyútoronyban a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató állandó kiállítást valósítanak meg a Szabadság Bástyája címmel.

Az egykori erődítmény több mint 3 hektárnyi területe állami tulajdon és 2015 óta a vagyonkezelése is állami kézben van, de továbbra is a főváros rendelkezik a Gellérthegy teljes zöldfelületével. Ugyanakkor tavaly júliusban Fodor Gergely kormánybiztos

kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánította a projektet,

így sem a döntés előkészítésében, sem a megvalósításban nincs szerepük az önkormányzatoknak. Ennek megfelelően semmilyen konzultáció nem volt az érintett önkormányzatokkal.

Októberben megalakult a projektet irányító, 100 százalékos állami tulajdonban lévő Citadella Vagyonkezelő Nonprofit Kft., amelynek a nyári kormányrendeletben 2,5 milliárd forintot biztosítottak a projekt előkészítésére.

A Várkapitányság Zrt. ügyvezetője a szabadúszó modellként is dolgozó Kenéz Flóra, aki kinevezése előtt mint projektvezető dolgozott a cégnél. A társaság vezetője pedig Madaras Bence, aki a médiahatóság elnöki kabinetjében volt igazgatóhelyettes 2010 környékén.

Felettesük pedig az a Fodor Gergely kormánybiztos,

aki ugyanannak a médiahatóságnak volt a kabinetfőnöke, ahol Madaras is dolgozott, de már filmrendezőként is bemutatkozott.

A beruházás előkészítése régészeti feltárással és állapotfelméréssel indult, a következő lépés pedig az erőd belső udvarában található második világháborús légvédelmi bunker elbontása volt, a bruttó 320 millió forintos munkát a mostani tender egyik nyertese, a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV kapta, a munka még 2020-ban kezdődött el.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek