Nagy balhé tört ki Budapest szívében: Pofátlanul elbánt a Szabadság-szobor építőjének örököseivel a Fidesz-közeli építészcég

A Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatát változtatják meg egy kereszt beépítésével.

A Citadella átépítését tervező Art1st Design Stúdió megkereste a Gellért-hegyi Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörököseit a szobor átalakítása miatt, ők egyértelműen azt jelezték, hogy nem járulnak hozzá a szobor talapzatának átalakításához – írta meg a hvg.hu.

A jogörökösök tiltakozása ellenére keresztet állítanak a Szabadság-szobor talapzatára

Ennek ellenére felkerül egy kereszt a talapzatra.

Az átalakításról már látványterv is készült. A portál a Várkapitányságnál érdeklődött a szobor átalakításáról, választ azonban nem kaptak. A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalára azonban felkerültek a részletek.

(Nemzeti Hauszmann Program/Facebook)

Mint írták: több ütemben zajlik az erőd külső és belső falainak rekonstrukciója és a belső udvar rendbetétele. A zöldfelületet a másfélszeresére növelik, az erődfalon belül egy új közparkot alakítanak ki. A Szabadság-szobor mögött egy látványos lépcsősor lesz, amin keresztül a látogatók közvetlenül beléphetnek az erőd parkjába.

Az ágyútoronyban létrehoznak egy „a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos kiállítást (…) a Szabadság Bástyája címmel„.

Felállványozták a Szabadság-szobrot

Felállványozták a több évtizede elhanyagolt szoborcsoportot is.

Megkezdték a talapzaton feltárt kőhibák és az időjárás okozta erózió javítását, valamint a kőelemek cseréjét és restaurálását. A munka során a szakemberek megtisztítják a főszobor és a kompozíció többi elemének felületét is.

Emellett a talapzatra elhelyeznek egy keresztet.

„Az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát. Arra a talapzatra, amelyet a sztálinista Borisz Jofan tervezett, és ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítunk”

– fogalmaztak.

A szobrot a tervek szerint egy terasz veszi majd körbe. A munkával 2026-ra végeznének.

A keresztről a főépítész sem tudott

A kereszt beillesztéséről Budapest főépítésze, Erő Zoltán sem tudott.

Főépítészként nincs beleszólása abba, ha megváltoztatják az eredeti kompozíciót, ám szerinte semmi szükség egy újabb szimbólum elhelyezésére a szimbólumokkal úgyis telezsúfolt területen.

A felújítást két NER-közeli cég végzi: az egyik a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó ZÁÉV Építőipari Zrt., míg a másik a Garancsi Istvánhoz tartozó Market Építő Zrt.

Valódi Hírek