Akcióba lépett a Mészáros-klán a Gellért-hegyen: Csúcstámadásban a NER

A Gellért-hegy nyugalma már a múlté, Mészáros ugyanis belecsapott a lecsóba.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2014-ben döntött úgy, hogy a Citadella építési terület lesz. Azóta nem látogatható Budapest egyik népszerű látványossága. Akkor még nem lehetett tudni, milyen terve van a NER-nek az erőddel.

A döntéstől a szerződéskötésig hatszorosára emelkedett az ár, hála Mészáros megjelenésének

Ezt követően 2020-ban született kormánydöntés arról, hogy a Citadella helyén szabadságharcosok múzeuma lesz, amire el is különítettek 2,5 milliárd forintotírta a népszava.hu.

Mire viszont 2021-ben aláírták az erről szóló szerződést a két kivitelezővel, az ár brutálisan megugrott. Akkor már

14,9 milliárd volt.

Ahogy megírtuk, napjainkban már senkit nem lep meg, hogy a két kivitelező

Mészáros Lőrinc és Garancsi István cégei voltak,

a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt.

A beruházás előkészítése régészeti feltárással és állapotfelméréssel indult, a következő lépés pedig az erőd belső udvarában található második világháborús légvédelmi bunker elbontása volt, a bruttó 320 millió forintos munkát a mostani tender egyik nyertese, a Mészáros Lőrinc-féle ZÁÉV kapta, a munka még 2020-ban kezdődött el.

De jött az infláció

Sok vállalkozó örülne olyan szerződésnek, amely mindig követi az inflációt; Mészároséknak ezt sikerült elérniük. Egy szerződésmódosítás nyomán rögtön meg is toldották a költségvetést 3 milliárddal, így az

17,9 milliárd forintra bővült.

2026-ig a módosítás értelmében az inflációs indokkal még három alkalommal emelkedhet a büdzsé.

Az átadás már nem volt ilyen sikeres, nem készült el a mű a tervezett időre, 2023-ig – foglalta össze a portál.

Újabb jelképet cserélnek le

A jól ismert budapesti szimbólumot, a Szabadság-szobrot szintén átalakítják. Hiába az UNESCO-védettség és az alkotó művész jogörököseinek tiltakozása, a projekt továbbra is folyamatban van. A Várkapitányság pedig már meg is próbálta magyarázni az ügyködést.

„A »sztálinista Borisz Jofan tervezte talapzatra, ahol korábban a szovjet katona szobra állt, egy keresztet állítanak«, ami »az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbóluma«”

– idézte a lap.

A projekt ellen aláírásgyűjtés is indult, de sikere kérdéses, hiszen az elmúlt években számos szobrot száműzött már a NER a tiltakozások ellenére is.

A fideszes „kádersuli” is megjelent a területen

A Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) üzemeltető Tihanyi Alapítvány 2020-ban vált vagyonkezelővé, amikor

500 milliárd forint közpénzzel

valamint Mol- és Richter-részvényekkel is kitömték.

Most ők is a Citadellánál építkeznek, mintegy 20 ezer négyzetméteres komplexumot húznak fel, ahol lesznek irodák, egy kollégium és sportlétesítmények is a fideszes reménységek képzésére.

A régi épület bontását mintegy 1,6 milliárdért végzi a ZÁÉV, a tervezésre pedig 2,3 milliárdot kap a Napur Architect, akik a Néprajzi Múzeumot is megalkották.

Mindezt pedig elmaradhatatlanul kiemelt beruházásként kezelik a kormány döntése alapján, így mentesül az építési szabályok alól – foglalta össze a lap.

Valódi Hírek