Kiderült: Titokban terjeszkedik Orbánék debreceni szörnye, mindent bekebelez a kínai cég akkumulátorgyára

Orbánék számára a kínai érdekek kiszolgálása az első, a környezetvédelem vagy a helyi lakosok egészsége semmit sem számít.

Hála Orbánéknak titokban terjeszkedik a kínai CATL Magyarországon

A kínai CATL már a bérelt logisztikai területen is akkumulátormodulokat szerel össze – erősítette meg a vállalat a Népszavának. Állításuk szerint mindez egy előre tervezett bővítés része, de

a helyi civilek csak trükkös terjeszkedésnek látják a folyamatot.

A debreceni lakosok a mesebeli farkashoz hasonlították a CATL debreceni akkumulátorgyárának bővítési terveit. Úgy vélik, a cég lépésről lépésre próbál egyre nagyobb területet bekebelezni az államtól bérelt ipari létesítményben, hogy végül az eredetileg tervezett területen túl is kiterjessze akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó tevékenységét (!).

„Mint a mesebeli farkas, aki először csak a kisujját szeretné bedugni házba, de később majd jön a karja és a lába is, végül pedig bent akar lenni az egész állat, hogy felfalja a kismalacot”

– hívták fel a figyelmet.

Bővítik a gyártókapacitást Debrecenben

A debreceni városháza korábban arról tájékoztatta a helyieket, hogy a CATL az állami tulajdonú INPARK Szigma Kft. telephelyén logisztikai feladatokat fog ellátni. Azonban kiderült, egy összeszerelő üzem is létesült a területen, amely

a tervezett 40 GW/óra gyártókapacitást 49,2 GW/órára növeli.

Ezzel pedig a kínai cég már másodszorra módosította a kormányhivatalhoz benyújtott környezethasználati engedélyt. Keresték az ügyben a városházát is, azonban érdemi válasz helyett csak a Fidesz-frakció korábbi közleményét kapták meg, amelyben azt írták, „minden rendben van”, a város iparűzési adóbevétele tíz év alatt megháromszorozódott, annak ellenére, hogy a BMW és a CATL gyárai még nem kezdték meg működésüket.

A CATL az általuk megbízott kommunikációs cég közvetítésével reagált, közölve: a 2022-es beruházás bejelentésekor már részletezték a terület felhasználását, amely több lépcsőben, adásvétellel és bérleti szerződés útján történik. Januárban jelentették be: az INPARK Szigma Kft. által épített 60 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot a CATL fogja bérelni.

A csarnok elsődlegesen raktározási célokat szolgál, emellett kisebb részben akkumulátormodulok összeszerelését is végzik majd itt. A csarnokot júniusban átvették, jelenleg a technológiai eszközök telepítése zajlik. Tudatták, „a sikeres tesztüzem után” – a raktározás mellett – megkezdik az akkumulátormodulok összeszerelését is. Az akkumulátorcellák gyártása a CATL saját üzemében fog történni.

A CATL hangsúlyozta, hogy beruházásaikat mindig a konkrét megrendelések alapján hozzák meg, ez történt a magyarországi gyár esetében is. A debreceni gyár kiemelt szerepet fog játszani az e-mobilitás európai terjedésében, különös tekintettel az Európai Bizottság döntésére, amely 2035-től megtiltja új dízel- és benzinmotoros autók értékesítését az EU egész területén.

Tiltakoznak a kínai vállalat veszélyes terjeszkedése ellen

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület szerint ugyanakkor a valóság az, hogy olcsón és gyorsan alakították át az INPARK Szigma logisztikai központot a CATL második ütemévé.

A folyamat szerintük a következő:

  • először egy másik cégnév alatt építtetik fel a logisztikai központot, majd később módosítják a tevékenységi engedélyeket, hogy összeszerelést és selejtezést is végezhessenek.
  • Végül pedig szennyező források engedélyezését kérik (!), miközben a központ neve mellett megjelenik a CATL logója – mutattak rá.

„Hogyan alakul át a logisztikai központ négy lépésben akkumulátoripari vegyi üzemmé?

Első lépés: építtessünk fel – lehetőleg egy másik cégnév alatt – a CATL első üteme mellé egy óriási csarnokot, és nevezzük el »INPARK Logisztikai Központ«-nak. Az építkezést engedélyeztessük logisztikai központként, így nem kell megfelelnünk számos környezetvédelmi és egyéb szabálynak.

Majd kérjünk rá engedélymódosítást a hatóságtól, így már mechanikai összeszerelő tevékenység, vagyis akkumulátor-összeszerelés és selejt akkumulátor-szétszerelés is folytatható a raktározás mellett.

Kis idő elteltével csendben kérjünk engedélyt ugyanitt tíz szennyező pontforrásra, vagyis így nyilvánvalóan károsanyag-kibocsátása is lesz a raklapokon tárolt »nem tudjuk, miknek« a mechanikus szét- és összeszerelés közben.

Az INPARK neve elé végül írjuk ki a CATL nevét, majd bontsunk pezsgőt, mert a titkos átalakulás megtörtént, alig vette észre valaki”

– írták ironikusan Facebook-oldalukon az új beruházással kapcsolatban.

Gondola Zsolt, a Civil Fórum Debrecen Egyesület elnöke és önkormányzati képviselő elmondta: nem szabad figyelmen kívül hagyni egy ilyen mértékű bővítést, amely

25 százalékkal növeli a CATL gyártókapacitását, különösen, hogy mindezt egy állami bérleményen valósítják meg.

Ráadásul, mivel a józsai és ebesi városrészben is elkezdődött két logisztikai beruházás, a helyiek joggal aggódhatnak, hogy ezek a létesítmények is összeszerelő üzemekké alakulhatnak át. Az erre utaló jelek közé tartozik, hogy kibocsátási mérőpontokat helyeztek el az érintett területeken, amely raktározás esetén nem lenne indokolt (!) – hívta fel a figyelmet.

Kapcsolódó:

Tornyosulnak a viharfelhők Debrecenben: Fújják a vészsípot a civilek a kínai beruházás miatt (+fotó)

Óriási botrány: A csatornába engedte a szennyvizet a kínai cég Debrecenben

Botrány a debreceni BMW-gyár építkezésén: Tömegesen lettek rosszul a munkások

Vége a választásnak, és máris egy rémisztő hírrel indított a Magyarországra importált kínai gigagyár

Kudarcot vallott az Orbán-kormány: Vészhelyzetet hirdetett az egyik magyarországi akkumulátorgyártó

Valódi Hírek