Kudarcot vallott az Orbán-kormány: Vészhelyzetet hirdetett az egyik magyarországi akkumulátorgyártó

A magyar kormánynak újra kell gondolnia az akkumulátorgyártásra alapozott gazdaságpolitikáját, különben óriási bajok lesznek.

Nem jött be Orbánék számítása, gondok vannak az akkumulátorgyártással

Vészhelyzetet hirdetett a világ egyik vezető – Magyarországon is gyártási tevékenységet végző – akkumulátorgyártója. A dél-koreai SK On bejelentését azzal indokolta, hogy ügyfelei csalódtak az európai és az amerikai elektromosautó-eladásokat illetően – írta a Financial Times.

A dél-koreai SK On – amely a világ negyedik legnagyobb elektromos jármű (EV) akkumulátorgyártója – a kínai CATL és BYD, valamint a dél-koreai LG Energy Solution mögött helyezkedik el a globális piacon, azonban már

tíz egymást követő negyedévben veszteséget jelentett, mióta 2021-ben levált az anyavállalatáról.

A vállalat nettó adóssága több mint ötszörösére emelkedett, 2,9 milliárd wonról 15,6 milliárd wonra (100 dél-koreai won az jelenlegi árfolyamon 26,27 forint – a szerk.), míg az EV-eladások is jelentősen elmaradtak a várakozásoktól.

A vállalat vezérigazgatója bejelentette a vészhelyzetet

Lee Seok-hee vezérigazgató számos költségcsökkentő és munkamódszertani intézkedést vezetett be, amelyeket „vészhelyzeti menedzsmentként” jelentett be hivatalosan. Az információk szerint az SK Group konglomerátumon belül radikálisabb megoldásokat is fontolgatnak, például az SK On anyavállalatának, az SK Innovationnak az egyesítését az SK E&S-szel, amely folyékony földgáztermelésre szakosodott és jelentős profittermelő képességgel rendelkezik.

Az SK On jelentős beruházásokat hajtott végre az Egyesült Államokban és Európában,

beleértve az Iváncsán is működő SK On Hungary Kft. akkumulátorgyárát is.

Kapcsolódó: Hárman meghaltak az iváncsai akkumulátorgyár építkezésén

Mi lesz Orbánék tervével?

Mint ismert, Orbán Viktor és kormánya arra alapozva építette tele az országot a veszélyes és környezetkárosító akkumulátorgyárakkal, hogy majd az autók iránti kereslet nőni fog. Azonban úgy tűnik, eléggé mellényúltak, hiszen a vállalat leépítéseket jelentett be az amerikai Georgia államban található gyárában, valamint elhalasztotta a második amerikai gyárberuházását is.

Kapcsolódó: Komoly baj van: Mellényúltak Orbánék, bedöntheti a magyar gazdaságot a Fidesz mániája

Jelentősen csökkentek az eladások

A SNE Research tanácsadó cég közölte: a kínai CATL és BYD uralja a globális akkumulátoripart 53,2%-os piaci részesedéssel, bár termelésük és eladásaik elsősorban a kínai piacra koncentrálódnak, ahol az EV-penetráció (benyomulás) magasabb, mint a nyugati országokban.

Tim Bush, a UBS szöuli akkumulátorpiaci elemzője szerint az amerikai autógyártók nem gyártottak elég vonzó elektromos járművet ahhoz, hogy teljesítsék értékesítési előrejelzéseiket, ezzel pedig cserben hagyták a dél-koreai gyártókat. A General Motors korábban azt jelezte, hogy 2025-ben 1 millió EV-t fog eladni,

de a második negyedévben mindössze 21 930 darabot értékesített (!).

Elemzők szerint az SK On rosszabb helyzetben van, mint dél-koreai riválisai, az LG és a Samsung SDI, mivel későn lépett be a globális akkumulátorversenybe, és nagyvonalú árképzési feltételekkel próbálta kompenzálni ezt az ügyfeleinél, ami most visszaüt. Tim Bush ugyanakkor úgy véli, hogy bár az elektromos járművekre való átállás lassabb a vártnál, mégis elkerülhetetlen.

Rossz lóra tett a magyar kormány

Az Orbán-kormány évek óta hangoztatja, hogy törekvésük szerint „akkumulátorgyártó nagyhatalommá” változtatnák Magyarországot. A kormányzat lényegében az egész ország gazdaságpolitikáját erre alapozta, ám egyre több ijesztő hír érkezik arról, hogy ez nem kimondottan volt jó ötlet, sőt.

(ft.com / portfolio.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Figyelmeztettek: Katasztrófába vezetik a magyar gazdaságot az Orbán-kormány akkumulátorgyárai

Óriási botrány: A csatornába engedte a szennyvizet a kínai cég Debrecenben

Borul a bili: Kitálaltak az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói; megdöbbentő részleteket árultak el (+videó)

Ez rettenetes: 88 tonna magzatkárosító oldószer került Gödön a levegőbe

Valódi Hírek