Most ez komoly? Lázár János így szúrja ki a szemét a brutális körülmények között dolgozó vasutasoknak (+videó)

Lázár János nagy csörte után adott némi alamizsnát a vasúti dolgozók számára.

Hétfőn 33 ezer vasutas és volános kapott 200 ezer forint egyszeri fizetés-kiegészítést a Szép-kártyájára

– jelentette be Lázár János a közösségi oldalán.

A szakmabeliek a rekkenő nyári hőségben nehéz körülmények között nyújtott teljesítményük elismeréseképpen kapták az egyszeri jutalmat.

Persze, azt a közleményben elfelejtették megemlíteni, hogy a „jutalom” adóköteles, így a harmada az államra háramlik vissza. A Szép-kártyát továbbá nem lehet élelmiszerboltokban felhasználni, kizárólag szállásra és éttermi fogyasztásra alkalmazható, de utóbbi sem elérhető minden helyen. Kérdés, hogy az alacsony keresetű vasúti dolgozóknak mekkora segítséget jelent az összeg, ha hideg élelemre nem tudják felhasználni.

Lesznek még kifizetések

További 1564 fő esetén a közlekedési szakszervezetek javaslatai alapján történik kifizetés augusztus 15-ig. További 500 fő esetén a szakszervezeti javaslatát várja Lázár a javadalmazásra, akik nem a frontvonalban, hanem leányvállalatoknál dolgoznak.

Ezt írta:

„200 ezer forint egyszeri fizetéskiegészítést kapott ma 33 ezer vasutas és volános a SZÉP-kártyájára, amiért a kánikulában is helytálltak.

Mozdony és buszvezetők, jegyvizsgálók, pályamunkások, forgalmisták, karbantartók és szerelők, akik akkor is mozgásban tartották az országot, amikor a pálya és a járművek már alig bírták.

Közben a közlekedési szakszervezetek javaslatait is megkaptam. Ők döntötték el, hogy ki legyen az a további 1564 kolléga, akiknek kemény munkájáért – augusztus 15-ig kifizetve – jár majd a hőségpénz.

Az érdekvédőkkel továbbra is napi kapcsolatban vagyunk, mert annak a további 500 dolgozónak az elismeréséről is a szakszervezetek javaslatát várom majd, akik bár a frontvonalban, de nem a közszolgáltatást végző anyacégnél, hanem annak leányvállalatainál dolgoznak.”

A megszorításokat ez nem feledteti el

Beszámoltunk róla, hogy Lázár János építés és közlekedési miniszter július elejétől megszüntette a home office lehetőségét a MÁV kisgyermekes irodai munkatársai számára (is). Így rengeteg család maradt hoppon a nyári szünetben.

Kapcsolódó: Forrnak az indulatok a MÁV-nál: Felmondási hullám jöhet Lázár János őrült ötlete miatt

Sokan ugyanis nem íratták be gyermekeiket a nyári ügyeletbe, jelenleg pedig már nem tudnak változtatni, így számukra kérdéses, hogyan tudják megoldani a kisgyermekek felügyeletét.

Lázár a MÁV-káosz miatt magyarázkodott

A miniszter a közösségi médiában magyarázkodott a nyári vasúti káosz miatt. Egyidejűleg megköszönte a buszos és vasutas kollégáknak a helytállást, elismerve, hogy ők mentették meg sokszor a helyzetet kitartó munkájukkal. Augusztusra pedig ezért egyszeri fizetéskiegészítést ígért nekik munkájuk elismeréseképpen.

Meg is érkezett a bejelentés

A tárcavezető később ismét posztolt a közösségi oldalára, immár konkrétumokat osztott meg.

A MÁV-csoport fizikai munkát végző munkatársainak ismét megköszönte a forróság és a nehéz körülmények dacára tett helytállását, egyúttal konkretizálta eddigi ígéreteit:

„Ennek a több mint 33 ezer (!) kollégának a kiváló munkájukért járó fizetésüket kiegészítve, augusztus 15-ig, nettó 200 ezer forint, egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeggel szeretnénk köszönetet mondani”

– üzente Lázár János a MÁV dolgozóinak.

A szakszervezet is tiltakozott

Lázár János úgy rendelte el a kisgyermekes MÁV-dolgozóknak a kötelező irodai munkát, hogy az ellentétes a Fidesz által hozott jogszabályokkal.

A szakszervezetek már le is ültek a minisztérium képviselőivel, a múlt héten a home office beszüntetéséről egyeztettek. A Vasutasok Szakszervezetének szervezetpolitikai alelnöke, Horváth Csaba szerint a minisztérium képviselői

„hajlandóságot mutattak a távmunkavégzéssel kapcsolatos eddigi ÉKM-álláspont változtatására”.

Az egyeztetésről szóló feljegyzés hamarosan a miniszter asztalára kerül, utána várnak döntést. A szakszervezeti vezető nem tudta megerősíteni, hogy emiatt felmondási hullám lenne a MÁV-nál, de rámutatott arra, hogy egyre többen nézelődnek a munkaerőpiacon a sanyargató döntést követően. Ez tehát visszatáncolást eredményezhet a szaktárcánál.

A Vasutasok Szakszervezete többször is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad megosztani a dolgozókat, sem jutalmakkal, sem lehetőségek elvételével.

A szakszervezet erről részletesen is beszélt az ATV-ben:

(ATV nyomán)

Valódi Hírek