Mi folyik itt? Kínai milliókat lapátolnak a bajba jutott Dunaferrhez

Épp a minap érkezett a hír, hogy a Dunaferrnél már melegvíz sincs.

A Liberty technológiai partnere, a CISDI megkapja a pénzügyi támogatást a dunaújvárosi acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz. Erről a CISDI Engineering és a Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure)

elvi hitelbiztosítási megállapodást kötött

– közölte a Liberty hétfőn az MTI-vel.

Kapcsolódó: Orbánék mindenkit átvertek: Úgy tűnik, befellegzett Magyarország egyik legnagyobb üzemének

A tájékoztatás szerint a megállapodás 1,3 milliárd eurós összegre vonatkozik. Mindez utat nyit a Liberty évi 3 millió tonnás elektromos ívkemencés létesítményének finanszírozása, azaz a berendezések exportja és telepítése előtt Dunaújvárosban – fogalmaztak. A közleményben kiemelték, az elvi megállapodás megkönnyíti azoknak a további támogatásoknak, garanciáknak a megszerzését, amelyek alapján véglegesítik a beruházás tőkeszerkezetét.

Mint írták, az új létesítmény üzembe helyezésével az egyre elavultabbá váló szénalapú acélgyártási módszereket a legújabb, fenntartható acélgyártási technológiával váltják fel. A két új, 150 tonna kapacitású ívkemence (EAF) a korszerűsített, másodlagos kohászati létesítménnyel együtt képes lesz az acélhulladék újrahasznosítására, valamint a redukciós vaspellet közvetlen fölhasználására – részletezték.

Hozzátették, az így előállított acéllemezeket a meleghengermű dolgozza majd fel. Az új üzem a korábbi technológiával összevetve lehetővé teszi, hogy a gyártás közvetlen CO2-kibocsátását mintegy 80 százalékkal csökkenthessék – írták.

Kapcsolódó: Hatalmas baj van: Ezrek munkaidejét csökkentették, a dolgozók bére is bezuhant Dunaújvárosban

Óriási összegről van szó

Ismertették, hogy az 1,3 milliárd euró értékű beruházási csomag magában foglalja a meglévő meleghengermű és horganyzósor korszerűsítését. Emellett új gyártósorok telepítését is.

A bejelentés egybeesik a CISDI képviselőinek Liberty Dunaújvárosban tett látogatásával. Annak során a CISDI és a Liberty szakértői a svájci NPT és a német RCG szakembereivel együttműködve tervezik a termelő berendezések optimális elrendezését, valamint a technológia működtetéséhez szükséges áram-, gáz-, víz- és gőzellátási segédberendezéseket – áll a közleményben.

Megszólalt a vezérigazgató

Thomas Gangl, a Liberty Steel Europe vezérigazgatója kijelentette, fontos mérföldkőhöz érkeztek. Véleménye szerint ez megalapozza, hogy a Liberty dunaújvárosi gyára a fenntartható acélgyártási technológiák terén élenjáró, modern zöldacélüzemmé váljon. A projekt a tervezett ütemben halad. Továbbra is együttműködnek minden érdekelt féllel annak érdekében, hogy a projektet hatékonyan megvalósítsák – közölte.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a közleményben úgy fogalmazott:

„folyamatosan követem a zöldacél-projekt előrehaladását, amely a Liberty csapata és a megvalósításban résztvevő más szakértők összehangolt erőfeszítései eredményeként alakul. A figyelmet a beruházás nemzetgazdasági szempontból való stratégiai fontossága indokolja”.

Hsziao Peng, a CISDI elnöke úgy fogalmazott, hogy ez egy jelentős lépés a dunaújvárosi acélmű szén-dioxid-mentesítésének és megújításának útján. Az üzemben a CISDI legmodernebb elektromos ívkemencéje kerül beépítésre, amely világszínvonalra emeli az üzem 3 millió tonnás termelési kapacitásait, jelentős CO2-kibocsátás-megtakarítás mellett – fejtette ki.

A Sinosure Shanxi részéről Ho Csegang a közleményben hozzátette, a beruházás azért is fontos, mert egyben a magyar acélipar szén-dioxid-mentesítését és modernizációját támogató fejlett kínai technológia bemutatója is lesz.

Az indiai Liberty Steel tavaly augusztusban nyerte meg a felszámolás alatt lévő dunaújvárosi Dunaferr acélgyártáshoz szükséges eszközeit birtokló új cégekre kiírt pályázatot.

Kapcsolódó: Nagy Mártonék elárulták, miért „óriási siker” a Dunaferr eladása az indiaiaknak

A csungkingi székhelyű CISDI Engineering Co., Ltd. állami tulajdonú mérnöki vállalat. Az acélgyártóknak a világ minden táján integrált szolgáltatásokat nyújt szakmai tanácsadási, mérnöki tervezési, EPC-szerződéskötési és berendezés-telepítési területen.

A Kínai Export- és Hitelbiztosító Társaság (Sinosure) államilag finanszírozott és szakpolitika-orientált kínai biztosítótársaság, amelyet az állam azért hozott létre, hogy a nemzetközi együttműködést elősegítve fejlessze Kína külgazdasági kapcsolatait és külkereskedelmét. A Sinosure független jogi személyként hivatalosan 2001. december 18-án jött létre és kezdte meg működését, szolgáltatási hálózata mára az egész országot lefedi – részletezték az MTI-n.

Mi a helyzet a Dunaferrnél?

Épp a minap érkezett a hír, miszerint a Liberty Steel kérésére

felfüggesztették a gőz- és melegvíz-szolgáltatást

a Dunarolling Dunai Vasmű Kft. és a Dunai Furnace Dunai Vasmű Kft. részére. Az egykori Dunaferr leányvállalatánál, a felszámolás alatt lévő ISD Power Kft-nél augusztus 1-től szűnt meg a gőz- és melegvíz-szolgáltatás.

Kapcsolódó:

Itt a vég: Már melegvíz sincs a Dunaferrnél, a dunaújvárosi cég a végét járja

Valódi Hírek