Hatalmas baj van: Ezrek munkaidejét csökkentették, a dolgozók bére is bezuhant Dunaújvárosban

Egyre reménytelenebb a helyzet Dunaújváros üzemében: az acélmű az utolsókat rúgja.

Egymás után jönnek a rossz hírek az egykori dunaújvárosi acélműből, egykori nevén az ISD Dunaferrből, ami jelenleg már indiai tulajdonosa után Liberty Steel acélgyárként ismert – írta meg a telex.hu.

A Liberty nem mentette meg a Dunaújváros területén üzemelő acélmű működését

Beszámoltunk arról, hogy június 10-én, egy nappal a választások után a Liberty Dunaújváros, azaz a valaha volt Dunai Vasmű, a későbbi ISD Dunaferr helyén működő cégek tulajdonosa bejelentette: fokozatosan leállítja az utolsó két kokszolókemencét.

Egy hete a cég komoly munkaerő-korlátozást jelentett be. Ezzel a dolgozók elveszítették a műszakpótlékokat, állásidőre küldték őket, így

sokan kapnak érdemben alacsonyabb fizetéseket.

A portál megkereste a gyárat, ahol többen úgy vélik, az embereket csak azért nem küldik el végleg, mert a végkielégítések drágák lennének. Arra azonban nem látnak reményt, hogy a most kapun belüli munkanélküliségre kárhoztatott emberek újra értelmes munkát végezhessenek.

A dunaújvárosi acélműben több cég is dolgozik

Liberty Steel acélművében nagyon sok cég dolgozik, az alaptevékenységek mellett áramos, szerelő, beszállító, kiszolgáló, belsős és külsős vállalkozás is akad.

Az acélgyártás azonban két nagy folyamatra oszlik: a meleg folyamatok a kemence mellett zajlanak, ezt követően pedig a tekercselés jön.

A meleg folyamatokban azonban bevezették az egy műszakos munkarendet, többeket pedig állásidőre küldtek. Az egy műszakos munkarend alapján a korábbi, három műszakos beosztás helyett most mindenki délelőttre van beosztva dolgozni.

Az állásidő pedig annyit jelent, hogy az embereknek nem kell bemenniük a gyárba, de munkaidőben rendelkezésre kell állniuk.

Mindkét lépés a fizetések jelentős csökkentését jelenti,

pedig a Vasas Szakszervezet nem sokkal a bejelentés előtt állapodott meg a cég vezetésével a bérekről.

A bér harmadát veszítették el a dolgozók a dunaújvárosi acélműben

A Libertynél jelenleg 3200 dolgozót foglalkoztatnak. A cégnél úgy voltak kialakítva a munkabérek, hogy egy alacsonyabb alapbér mellett mindenki számíthatott egy 50 százalékos műszakpótlékra. A speciális vasműi munkarendben délelőtt, délután, éjszaka és hétvége váltakozott a legtöbb munkás életében.

Ez az az 50 százalék, ami most kiesett.

Márpedig az idősebb emberek nem találnak könnyen más munkahelyet a környéken. Ahol a férj és a feleség is az acélműben dolgozik, ott a bércsökkenés még jobban érződik.

Ráadásul Dunaújvárosban elkezdtek egymás ellen fordulni az emberek: leszólják azokat, akik nem járnak be dolgozni, mégis megkapják a fizetésüket. Pedig nem maguk választották az állásidőt, a cég kötelezte erre őket.

Valódi Hírek