Ennyi volt! Megszűnik a legendás magyar cég leányvállalata

Dutrade-felszámolás – senki sem vette meg a Dutrade acélvállalatot, most végelszámolás jön.

A Dutrade Acéltermék-feldolgozó és Kereskedelmi Zrt. végelszámolással megszűnik, miután az egyedüli tulajdonos, a felszámolás alatt álló ISD Dunaferr Zrt. így döntött. Korábban

13 milliárd forintért

próbáltak túladni rajta, de nem jelentkezett senki.

A cég végelszámolási eljárása során nyilvános pályázati felhívás jelent meg, amelyben a működő egységet üzletág-átruházás formájában kívánják értékesíteni. Azonban nem sikerült vevőt találni a vállalatra, pedig már többször próbálták eladni.

A Dutrade Zrt. korábban a dunaújvárosi vasmű, azaz a Dunaferr és más belföldi, valamint külföldi acélgyártó cégek termékeit forgalmazta. Jelentős nyereségeket hozott. Például 2021-ben 54 milliárd forintos árbevételt és több mint 5 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el a cég.

Dutrade-felszámolás – Az elmúlt években bezuhantak a bevételek

2022-re a helyzet drasztikusan romlott: 30 százalékkal csökkent az árbevétel, és a vállalat 2,4 milliárd forintos veszteséget szenvedett el, amely tavaly még tovább növekedett, elérve a

4,1 milliárdos mínuszt.

A Dutrade-felszámolás döntő tényezője az volt, hogy anyavállalata, az ISD Dunaferr 2022 óta felszámolási eljárás alatt áll. A termelőeszközöket pályázaton megvásárló Liberty Steel ígéretei ellenére a gyár újraindítása nem történt meg zökkenőmentesen, ami tovább súlyosbította a Dutrade helyzetét.

A vállalat sorsát egy korábbi pályázati próbálkozás is befolyásolta, amikor 2023 szeptemberében 19 milliárd forintos minimáláron kínálták az üzletrészeket. Akkor sem jelentkezett vásárló, teljes érdektelenségbe fulladt a pályázat. Így idén májusban újra meghirdették, immár 13,3 milliárd forintért, ám ez az értékesítési kísérlet is eredménytelen maradt.

A végelszámoló ilyen előzmények után tett közzé nemrég nyilvános pályázati felhívást az üzletág-értékesítésre (acéltermék-feldolgozás és -kereskedelem). Részekre nem lehet ajánlatot tenni, csak az üzletág egészére, a bírálati szempont pedig a megajánlott vételár lesz.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek