Itt a bejelentés: Változtat a gázszámlákon az MVM

Minden napra rögzítik a kedvezményes mennyiséget.

Az MVM egyszerűsíti a kedvezményes földgázmennyiség kiosztását, így fontos változásátok lesznek a gázszámlákban.

Automatikusan módosítja, és minden napra rögzíti a „rezsicsökkentett” árú kedvezményes földgázmennyiséget az MVM – tudatta csütörtöki közleményében a vállalat. A változtatás a diktáláson alapuló, hőmérsékletfüggő havi számlázás, illetve az éves leolvasást követő elszámolásokat érinti augusztus 1-jétől

Az idei kedvezményes mennyiség mértékét nem befolyásolja

A cég az ügyfelek visszajelzéseit figyelembe véve egyszerűsítette és tervezhetőbbé tette a kedvezménykiosztást. Ez a változtatás nem befolyásolja a kedvezményes évre vonatkozó rezsicsökkentett mennyiség eddig megszokott mértékét. A cég azt újabb egyéves időszakra változatlan feltételekkel és áron biztosítja.

Minden napra előre rögzített kedvezmény lesz

A kedvezménykiosztás egységes lesz függetlenül attól, hogy az ügyfél csak fűtésre, vagy fűtésre és főzésre, illetve vízmelegítésre is használja a földgázt. A kedvezményes mennyiség kiosztása

a jövőben jellemzően nem függ a tényleges hőmérséklettől, a kedvezmény mértéke minden napra előre rögzített.

Így a mennyiség kiosztása alkalmazkodik a fűtési szezonhoz, a felhasználás ritmusához.

Ez fontos, mert a kedvezményes, rezsicsökkentett gázmennyiség télen magasabb, nyáron alacsonyabb.

Az adott számlában elszámolt időszakon belül meg kell nézni, hogy melyik hónapból hány nap szerepel az elszámolásban, így lehet megállapítani a napi kedvezményes mennyiségek összegét.

Nem vész el a csökkentés, később felhasználható

Ha valaki az adott elszámolási időszak előtt nem használta fel a biztosított „rezsicsökkentett” árú gázmennyiséget, azt a megtakarítást az első lehetséges alkalommal

felhasználják az adott időszak magasabb fogyasztásának részben vagy egészében a kedvezményes áron való elszámolására.

Az augusztus 1-je előtti fogyasztásnál, ami az előző évhez tartozik, a korábban érvényes, tényleges napi hőmérsékleten alapuló jelleggörbe alapján osztják el a kedvezményt.

Az áprilisi változtatások folytatása ez

Az MVM korábban, 2024 áprilisától az egyenletes részszámlázás esetében egyszerűsítette a „rezsicsökkentett” árú kedvezményes földgázmennyiség kiosztását.

Ezen ügyfelek esetében az éves mindenkori hőmérséklettől függetlenül egységesen, naparányosan valósul meg. Tehát az ilyen elszámolást választó ügyfelek részére az év minden napján egyforma kedvezményes mennyiség jár a kedvezményes árammennyiség kiosztásához hasonlóan.

A cég tavaly sok kritikát kapott, utána léptek

Ahogy megírtuk, Lantos Csaba energiaügyi miniszter akkor közölte, hogy a szolgáltató jogos kritikákat kapott az utóbbi időben, így azon dolgoztak, hogy

a számlázási tevékenységeket egy informatikai rendszer foglalja magába.

Mint írtuk, az átalánydíjasok közül többen az éves elszámolószámla után brutális összegű új havi részszámlákat kaphattak a gázfogyasztásuk után. Ráadásul az MVM azoknak is felszámíthatta a versenypiaci árat, akik nem is érték el az átlagfogyasztás szintjét az elmúlt egy évben.

Januárban egy magyar család arról számolt be, hogy tavaly októberig visszamenőleg nem tudták fizetni a gázszámláikat a többgenerációs családi házuk után, mert azóta csak a valós fogyasztásnál magasabb vagy ezeket lenullázó, mínuszos számlákat kaptak.

Sőt, olyan háztartás is akadt, amely a nyáron

1,6 millió forintos gázszámlával szembesült,

holott az érintett hölgy február óta nem is használt gázt, mert áttért a villanyfűtésre.

Valódi Hírek