Valami készül? Sürgősen üzent a MÁV dolgozóinak Lázár János

Lázár János a MÁV dolgozóinak üzent.

Beszámoltunk róla, hogy Lázár János építés és közlekedési miniszter július elejétől megszüntette a home office lehetőségét a MÁV kisgyermekes irodai munkatársai számára (is). Így rengeteg család maradt hoppon a nyári szünetben.

Kapcsolódó: Forrnak az indulatok a MÁV-nál: Felmondási hullám jöhet Lázár János őrült ötlete miatt

Sokan ugyanis nem íratták be gyermekeiket a nyári ügyeletbe, jelenleg pedig már nem tudnak változtatni, így számukra kérdéses, hogyan tudják megoldani a kisgyermekek felügyeletét.

Lázár magyarázkodott a MÁV-káosz miatt

A miniszter péntek este a közösségi médiában magyarázkodott a nyári vasúti káosz miatt. Egyidejűleg megköszönte a buszos és vasutas kollégáknak a helytállást, elismerve, hogy ők mentették meg sokszor a helyzetet kitartó munkájukkal. Augusztusra pedig ezért egyszeri fizetéskiegészítést ígért nekik munkájuk elismeréseképpen.

Meg is érkezett a bejelentés

A tárcavezető hétfőn ismét posztolt a közösségi oldalára, immár konkrétumokat osztott meg.

A MÁV-csoport fizikai munkát végző munkatársainak ismét megköszönte a forróság és a nehéz körülmények dacára tett helytállását, egyúttal konkretizálta eddigi ígéreteit:

„Ennek a több mint 33 ezer(!) kollégának a kiváló munkájukért járó fizetésüket kiegészítve, augusztus 15-ig, nettó 200 ezer forint, egyszeri, SZÉP-kártyára utalt összeggel szeretnénk köszönetet mondani”

– üzente Lázár János a MÁV dolgozóinak

Természetesen egy beszédes fotó is elmaradhatatlan volt a bejelentéshez:

Közben szót sem ejt a kisgyermekes irodai kollégákról, akikbe jó nagyot rúgott

Megírtuk, hogy Lázár János miniszter döntésével július 1-jével megtiltotta az otthoni munkavégzést a több ezer embert foglalkoztató MÁV-nál, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) alá tartozó állami cégeknél.

Lázár azt reméli a döntéstől, hogy jobb lesz az elvégzett munka minősége, ám a hirtelen döntés szinte

lehetetlen helyzetbe hozza a kisgyermekes munkavállalókat.

Több szülőnek a kérését is elutasították

Ez különösen nehéz helyzetbe hozza a dolgozókat, hiszen annak tudatában nem kértek nyári ügyeletet az óvodában vagy iskolában, hogy az otthoni munkavégzéssel a gyermekfelügyeletet is meg tudják oldani. A home office megszüntetését az intézkedés előtt pár nappal tudták meg, így már nem tudtak változtatni a gyermekek nyári elhelyezésén.

„Ismét egy családbarát húzása a kormánynak”

– fogalmazott egy érintett dolgozó.

Kapcsolódó: Lázár János teljesen elvesztette a kontrollt: Törvénytelenül rúgna bele a kisgyermekes MÁV-dolgozókba (+videó)

A fideszes törvénnyel is ellentétes

Lázár János úgy rendelte el a kisgyermekes MÁV-dolgozóknak a kötelező irodai munkát, hogy az ellentétes a Fidesz által hozott jogszabályokkal.

A szakszervezetek már le is ültek a minisztérium képviselőivel, a múlt héten a home office beszüntetéséről egyeztettek. A Vasutasok Szakszervezetének szervezetpolitikai alelnöke, Horváth Csaba szerint a minisztérium képviselői

„hajlandóságot mutattak a távmunkavégzéssel kapcsolatos eddigi ÉKM-álláspont változtatására”.

Az egyeztetésről szóló feljegyzés hamarosan a miniszter asztalára kerül, utána várnak döntést. A szakszervezeti vezető nem tudta megerősíteni, hogy emiatt felmondási hullám lenne a MÁV-nál, de rámutatott arra, hogy egyre többen nézelődnek munkaerőpiacon a sanyargató döntést követően.

Valódi Hírek