Hazudtak Pintérék: Továbbra is afrikai körülmények uralkodnak a János kórházban (+videó)

Tudják, hogy baj van, mégsem sikerül két hete megjavítani a klímát a János Kórházban.

Ugyan azt ígérték, gyorsan meglesznek vele, még mindig nem javították meg a Szent János Kórházban két hete elromlott klímát. Emiatt műtétek maradnak el, valamint az egészségügyi dolgozóknak is szörnyű körülmények közt kell dolgozniuk.

Előzmények

Beszámoltunk róla, hogy a Szent János Kórházban elromlott a klíma a műtőben, így el kellett halasztani az operációkat. Mindeközben egy műtétre váró beteg megosztotta, hogy az ortopéd-traumatológiai osztályon is elromlott a légkondicionáló.

Több mint 6 órányi várakozás után

„jött a nővér, hogy nem biztos, hogy lesz műtét, mert nem működik a klíma a műtőben, ahol már 31 fok feletti hőmérsékletet mértek”

– részletezte a történteket, megjegyezve, hogy a kórtermekben sem volt sokkal kellemesebb a levegő hőmérséklete. Az esti órákra kiderült, hogy a meghibásodott légkondicionáló nem javítható, az egész heti ütemtervet törtölték, hazaküldték az érintett pácienst, aki

szeptemberre kapott új időpontot.

Akkor kórházak műszaki karbantartásáért felelő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság arról adott tájékoztást, hogy a klíma „javítását haladéktalanul megkezdték”, és „ideiglenes műszaki megoldásokkal (…) intézkedtek a szükséges hűtés biztosításáról”.

Kapcsolódó: Mi történt? A hőség kellős közepén ütött be a katasztrófa, elhalasztják a műtéteket (+videó)

Azóta is szerelik

A klímát azóta sem sikerült megjavítani – tudta meg az RTL Híradó.

A riportban egy egészségügyi szakértő összefoglalta, „több évtizedes rendszerhiba okozza, hogy az intézmények hűtőberendezései nem bírják a hőséget, és a mostaninál jóval több pénzt kellene költeni az ágazatra” – adta hírül a csatorna.

A korábbi egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós Tusványoson azt mondta a televízió kérdésére, hogy

ő harminc éve is ötven fokos műtőben műtött, ha életet kellett mentenie.

Kapcsolódó: Döbbenetes a volt miniszter nyilatkozata: Kásler Miklós megalázóan beszélt az orvosokról (+videó)

A többi kórházban is áldatlan állapotok alakultak ki

A Bethesda Gyermekkórház műtője sem bírta a hőséget: a közösségi médiában kért segítséget, hogy műteni tudják a gyerekeket. Az intézményben ugyanis elromlott a műtőben használt speciális klímaberendezés, így a forróságban nem tudják ellátni a beteg gyermekeket. Kánikulában nem lehet műtétet végezni, arra

17–20 Celsius-fok az ideális hőmérséklet.

A műtőkben pedig speciális berendezéseket használnak, amelyek sokkal drágábbak az otthoni használatra tervezetteknél.

Beszámoltunk arról is, hogy meghibásodott a klíma a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, a steril szobákban. Az esetre egy szülő hívta fel a figyelmet, akinek kislányát a kórházban kezelték. Akkori elmondása szerint a 2×2 méteres boxokban 32 Celsius-fokban „főttek a beteg gyerekek”.

Kásler Miklós figyelmébe

Értjük Kásler Miklós szuperképességeit, de figyelmébe ajánljuk azt a szakértők által megerősített sztenderdet, amely szerint műtéthez 17-20 Celsius-fok az ideális hőmérséklet. Ebből is következik, hogy a klíma hiányára nem azért panaszkodnak az egészségügyi dolgozók és orvosok, mert izzad a homlokuk, hanem mert orvosszakmai okokból nem végezhetik el a műtéteket ennél jóval magasabb hőmérsékletben.

Emellett pedig érdemes megnézni egy a hőmérséklet ingadozásait összefoglaló táblázatot, ebből is látszik, jóval alacsonyabb nyári hőmérsékletben műthetett a volt miniszter 30 évvel ezelőtt.

Hőhullámos napok számának alakulása

Videó:

Valódi Hírek