Döbbenet: 32 fokban főnek a beteg gyerekek a Szent László Kórházban

32 fokos steril szobákban fekszenek a beteg gyerekek a Szent László Kórházban, mert elromlott a klíma.

32 fokban főnek a beteg gyerekek a Szent László Kórházban, mert elromlott a klíma

Meghibásodott a klíma a Szent László Kórház transzplantációs osztályán, a steril szobákban. Az esetre az RTL Híradó egyik nézője hívta fel a figyelmet, akinek kislányát jelenleg is a kórházban kezelik. Elmondása szerint a 2×2 méteres boxokban 32 Celsius-fokban „főnek a beteg gyerekek”.

A kórház állítása szerint a klíma csak szerdán romlott el, amelynek javításával hamarosan végeznek – ígérték. Mint ismert, hasonló problémákkkal küzdenek számos más kórházban is, sok intézményben pedig egyáltalán nincs is légkondicionálás. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) kiemelte, a hőhullámok miatt valamennyi kórházi osztályt és kórtermet klimatizálni kellene (!).

A Szent László Kórház egyik steril szobájában látják el azt az immunhiányos kisgyereket is, akinek édesapja beszámolt az esetről a csatornának. Közlése szerint gyermeke a kórház csontvelő-transzplantációs osztályán fekszik, egy 2×2 méteres steril boxban, négy másik gyermekhez hasonlóan. Azonban jelezte, a klímák már napok óta nem működnek, ezért – fogalmazott –

„32 fokban főnek a beteg gyerekek”.

Az immunhiányos betegeket kezelik a steril szobákban

A steril boxokról a kórház alapítványának Facebook-oldalán is írtak: itt látják el a súlyos immunhiányos betegeket, akiket minden vírustól, baktériumtól vagy gombafertőzéstől meg kell óvni. A szoba levegőjének tisztításáról egy speciális szűrő gondoskodik, a tárgyak és ételek kiadása külön zsilipkamrán keresztül történik, bejutni is csak speciális öltözékben engedélyezett – részletezték.

Megszólalt a kórház

A csatorna kérdésekkel fordult a kórház felé, hogy megtudják, mikorra várható a klíma megjavítása, valamint hogy van-e lehetőség arra, hogy másik kórterembe vagy másik kórházba vigyék a beteg gyerekeket arra az időre, amíg a klíma javítása megtörténik. Arról is érdeklődtek, hogy nőhet-e a steril szobában a fertőzésveszély a megemelkedett hőmérséklet miatt.

Érdekesség, hogy az édesapa hétfőn este tájékoztatta levelében a csatornát, azonban a kórház azt írta, a klíma kedden délelőtt romlott el, és a berendezés javítását haladéktalanul megkezdték.

„Rövidesen megoldódik a probléma, jelenleg már a tesztüzem folyik”

– közölte az intézmény. Hozzátették, hogy a betegek ellátásnak biztonsága érdekében a szükséges szakmai intézkedéseket megtették.

A Magyar Orvosi Kamara szerint azonnali intézkedésekre van szükség, a helyzet tarthatatlan

A Magyar Orvosi Kamara közölte: a hazai kórházak gépparkjai elavultak, nincsenek jól karbantartva és már rég cserére szorulnának.

„A megoldást pedig leginkább az jelentené, hogyha miután megszületett az a döntés, hogy mely kórházak, műtők és rendelők azok, amelyek biztosan tovább működnek, akkor ezekre egy-egy alkalommal akár nagyobb összeget költenénk.

Felújítanánk, újjáépítenénk őket adott esetben az elavult gépparkot kicseréltetnénk, és akkor nem szorulnánk arra, hogy hasonló helyzetekben tűzoltás jelleggel,

kapkodva kelljen javítani és toldozgatni-foldozgatni ezeket a berendezéseket”

– mutatott rá Svéd Tamás, a MOK főtitkára, hozzátéve, jelenleg az is probléma, hogy nincs minden kórházi osztály vagy rendelő klimatizálva, pedig a hőség miatt erre különösen nagy szükség lenne.

„Mondjuk hiába volt a műtő klimatizált, hogyha a műtőből kikerülve a beteg egy 30 fokos kórteremben kénytelen lábadozni,

az abszolút nem tesz jót az ő sebgyógyulásának, de nem tesz jót egy kardiológiai betegnek sem. Ez meglehetősen gyakori”

– hívta fel a figyelmet a szakember, aki jelezte, ezért is van szükség az intézmények korszerűsítésére. Sok helyen továbbra is nagy belmagasságú, sokágyas kórtermek vannak, amelyek télen nehezen fűthetőek, nyáron pedig nehezen hűthetőek – tette hozzá.

A csatorna néhány napja arról számolt be, hogy két kórházban sem tudták ellátni egy beteg törött kulcscsontját, mert tönkrement a klíma a műtőben.

Videó:

(Címlapkép: illusztráció)

Valódi Hírek