Orbánék megint eggyel beljebb lökték Magyarországot a szakadékba: Indul az eladósítási hullám

Ismét növeli az adósság mértékét az Orbán-kormány.

Hozamcsökkenés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Közleményükből kiderült, hogy még mindig nagyon drága a magyar költségvetés finanszírozása, hiszen

több mint 6 százalékos kamatot kell fizetnünk a kiadott kincstárjegyek után.

Ennek oka, hogy óriási az államadósság, az uniós átlagnál magasabb az infláció, és a fegyelmezetlen a kormány gazdaságpolitikája. Mindezek miatt a Magyar Nemzeti Bank 6,75 százalékos alapkamatot kénytelen fenntartani továbbra is, miközben az euró alapkamata mindössze 4,25 százalék. Ez pedig azt jelenti, hogy jóval drágább finanszírozni a magyar állam működését, mint az eurót használó országoknak.

Azt az összeget pedig, amit kénytelenek vagyunk kifizetni kamatokra, azt nem tudjuk elkölteni az egészségügyre, közlekedés fejlesztésre, vagy például a tanárok bérének kifizetésére.

Orbán Viktorék adósságát az unokáink is fizetni fogják

A heti rendszerességgel tartott 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción

az ÁKK 20 milliárd forintért vitt piacra állampapírt.

Az elsődleges forgalmazók 127,1 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, emelkedett értékesítéssel, 50 milliárdnyit fogadott el. Az aukciós átlaghozam 6,07 százalék volt, 31 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Hétfőn a 3 hónapos lejáratra a másodpiacon 6,32 százalékos referenciahozam alakult ki. A 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama 2023 elején 13,94 százalék volt, 2022 elején 3,04, 2021 elején 0,31 százalék, 2020 elején pedig 0,01 százalék volt.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek