Mi lesz ebből? Egészen elképesztő részleteket kotyogott ki Gulyás Gergely a kormány milliárdokat felemésztő bizniszéről

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a repülőtér visszavásárlása kapcsán nyilatkozott valami különöset.

Új terminál építését fontolgatja a kormány a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A cél, hogy a Budapestre érkező turisták száma minél előbb meghaladja a 20 milliót. Sőt, Gulyás Gergely még ennél is optimistább. A kancelláriaminiszter a 24.hu-nak nyilatkozva közölte, szerinte

„kellően fejlett infrastruktúrával a 30 milliós határ is elérhető. És ha ez így lesz, akkor ez egy jó és megtérülő befektetés, anyagilag is megtérül”.

Mindezt annak kapcsán közölte, hogy a hírportál megkérdezte, mikor térülhet meg a repülőteret üzemeltető cég visszavásárlása. Arról egyelőre nincs információ, hogy mennyibe kerül majd az új terminál és az összeg mekkora része lesz közpénz.

Mi történt pontosan?

A Nemzetgazdasági Minisztérium június 6-án, csütörtökön bejelentette, hogy megvették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Így újra a magyar állam többségi tulajdonába került a Budapest Airport Zrt.

Vételárarányosan az állam 80 százalékos tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt-ben, a francia társbefektető VINCI pedig 20 százalékot.

Hogy az 1215 milliárd forintos vételár nagyságrendjét érzékeltessük: idén januárban és februárban 1420 milliárd forintot fordított nyugdíjak kifizetésére a kormány. Ebben benne volt a 13. havi juttatás is.

Kapcsolódó: Most érkezett: Orbánék megvették a budapesti repülőteret

Épp a minap érkezett hír arról, hogy kik kerülhetnek az újonnan megvásárolt Budapest Airport Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának tagjai közé. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Guller Zoltán, Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elnöke is bekerül az igazgatóságba.

Mellesleg a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentésével egy időben a Budapest Airport teljes igazgatósága és felügyelőbizottsága lemondott. A Vinci Airports mindössze egy tagot delegált az igazgatóságba: Emmanuel Robert Menanteau-t. Ő a Vinci honlapja szerint hosszú ideje a légiiparban tevékenykedő szakember.

Kapcsolódó:

Van, akit elkerül a gazdasági válság: Parragh László újabb zsíros állást kapott Orbánéktól

Valódi Hírek