Váratlanul kikosarazta Orbánt az egyik legnagyobb haverja

Kínos.

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, a Smer-SD nem csatlakozik Orbán Viktor EP-pártcsoportjához, a Patrióták Európáért elnevezésű tömörüléshez. Ezt maga a szlovák kormányfő jelentette be egy videóban.

Fico ebben arról beszélt, hogy nem értenek egyet a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) bizonyos álláspontjaival, így nem szeretnének beülni az S&D soraiba. Mindeközben arról is szót ejtett, hogy Orbán Viktor EP-frakciójához sem csatlakoznak.

Fico többek között arról nyilatkozott, hogy ellenzi Ukrajna NATO-tagságát. Szerinte mellesleg megengedhetetlen, ahogy Orbánnal bántak amiért „békemissziója” során ellátogatott Ukrajnába, Oroszországba és Kínába.

Az S&D 2023 decemberében felfüggesztette a Smer és Hlas EP-képviselőit, miután egyre több kritika érte őket oroszbarát nézeteik, a szélsőjobboldallal való összeborulásuk, valamint a Smer szocialista értékektől való markáns eltávolodása miatt.

Mit tett Orbán Viktor?

Mint ismert, Orbán Viktor a soros elnökség elején, egy „békemisszió” keretében az agresszor Vlagyimir Putyinhoz sietett. Magánakciójával nem kicsit húzta ki a gyufát – többek között – az Európai Uniót vezető politikusoknál.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Orbán ezt követően, rövidesen találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel Pekingben, a napokban pedig Washingtonba utazott a NATO-csúcsra. Szerdán arról írtunk, hogy a magyar miniszterelnök Recep Tayyip Erdoğan török államfő kezét rázta, csütörtökön pedig már arról szólnak a hírek, hogy Orbán Viktor a NATO-csúcs után Floridába siet Donald Trumphoz. Ez végül be is következett.

Kapcsolódó: Fotókkal és videóval: Így puncsolt az elnöki székért küzdő, elítélt Donald Trumpnak Orbán

Orbán EP-tömörüléséről, amelyhez Robert Fico pártja nem akar csatlakozni

Hétfőn, hosszú munka után az olasz Ligával megszületett Brüsszelben a patrióták nagy csoportja, amely meghatározó lesz Európa jövőjének megváltoztatásában – közölte a hét elején a közösségi oldalán Matteo Salvini, a jobboldali párt vezetője.

Röviddel a május végi bécsi aláírást követően megindult az európai jobboldali pártok csatlakozása a formálódó Patrióták Európáért szövetséghez. A portugál Chega elnöke bejelentette, részese szeretne lenni a szuverenista (önállóságpárti, jelentsen ez bármit – a szerk.) erők összefogásának.

Július első hetében már arról szóltak a hírek, hogy a francia szélsőjobboldali Marine Le Pen pártja az Orbán Viktor által létrehozott frakcióval kacérkodik az EP-ben. Szinte egy időben jelentették be Salvinivel, hogy csatlakoznak a magyar kormányfő nevével is fémjelzett tömörüléshez.

A hétvégén arról írtunk, hogy a szélsőjobboldali Dán Néppárt is csatlakozik az Orbán Viktor által alapított Patrióták Európáért nevű pártcsoporthoz.

A frakció elnökévé Jordan Bardellát (Nemzeti Tömörülés, Franciaország), első alelnökévé pedig a Fidesz soraiból Gál Kingát választották. A további alelnökök: Roberto Vannaci (Liga), Klára Dostálová (ANO), Sebastien Stöteler (PVV) és Anders Vistisen (Dán Néppárt).

(Robert Fico/Facebook/Telex/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Most ez komoly? Megnevezte Orbán az új neofasiszta pártcsaládjának vezetőjét

Molnár Csaba: Orbán egy szájhős, akinek a mellénye nagy, a befolyása meg icipici

Valódi Hírek